Hlavní obsah

Soud zprostil dva muže obžaloby z vraždy údajného svědka, který věděl o zabetonovaných mrtvolách

Novinky, bad
Praha

Pro nedostatek důkazů zprostil v pondělí pražský městský soud Josefa Šimka a Václava Štorka obžaloby z vraždy nepohodlného svědka. Štork měl podle obžaloby zastřelit na Šimkův pokyn muže, který prý věděl o zabetonovaných mrtvolách ve stodole, za což byli oba obžalovaní souzeni. Podle soudu ale není jasné, zda muž nespáchal sebevraždu. Rozsudek není pravomocný, žalobkyně si ponechala lhůtu na případné odvolání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Josef Šimek u jednoho z předchozích jednání soudu

Článek

„Nejsou k dispozici nezvratitelné důkazy, které by podporovaly výrok uvedený v obžalobě,“ zdůvodnila zprošťující verdikt předsedkyně senátu soudu Marie Marková. „Soud může rozhodovat pouze na základě důkazů, které nic nezpochybňuje. A takové důkazy jsme prostě neměli,“ dodala.

Především hlavní důkaz obžaloby, výpověď Štorkova spoluvězně, je podle ní nevěrohodná. „Ten skutek, jak je popsán v obžalobě, neodpovídá tomu, co uvedl svědek vyšetřovatelům,“ podotkla soudkyně. Podle ní svědek také vyšetřovatelům řekl některé skutečnosti, které pak neodpovídaly tomu, co zaznělo na prostorových odposleších.

Vražda nebo sebevražda?

Další důvod byl ten, že bezprostředně po smrti poškozeného byla věc vyhodnocena jako sebevražda. Podezření na vraždu se objevilo až poté, co se policii ozval Štorkův spoluvězeň.

„Považujeme za dosud neobjasněné, zda muž skutečně spáchal sebevraždu nebo jej někdo zastřelil,“ uzavřela Marková.

Šimek měl podle obžaloby před šesti lety oslovit svého známého s tím, že od něj potřebuje sehnat pistoli. Za tímto účelem ho údajně vylákal do zahrádkářské kolonie v pražských Letňanech, kam ale za sebe měl poslat Štorka. Ten ho podle žalobkyně požádal, aby z pistole na zkoušku vystřelil, čímž se mu na ruku dostaly povýstřelové zplodiny. Poté si měl vzít pistoli Štork a muže střelil do hlavy. Tělo s pistolí pak měl naaranžovat, aby to vypadalo jako sebevražda.

Žádnej vrah nejsem. Mám lidi rád, lidi mě maj' rádi
obžalovaný Václav Štork

„Kategoricky odmítám, že bych já na nějakej pokyn pana Josefa Šimka usmrtil pana poškozeného. S tou osobou jsem nikdy nepřišel do styku.“ prohlásil v pondělí v rámci závěrečné řeči Štork. „Je mi sedmdesát let, žádnej vrah nejsem. Mám lidi rád, lidi mě maj' rádi,“ dodal na závěr.

Štork stejně jako obhájci poukázal na výpovědi známých a kamarádů zastřeleného, ve kterých se podle něj všichni shodli na tom, že poškozený po požití alkoholu trpěl splíny, říkal, že ho život nebaví a že jej ukončí.

Policejní provokatér

Naopak jeden z hlavních důkazů obžaloby, tedy výpověď spoluvězně, kterému se údajně přiznal, zhodnotil Štork jako nedůvěryhodnou. Jde prý totiž o recidivistu, který si odseděl dvaadvacet let, dalších deset let vězení ho čeká a je to podle Štorka pouze policejní provokatér.

Státní zástupkyně Markéta Pánková nicméně považuje tuto výpověď utajeného svědka za stěžejní. Vyplývá z ní podle žalobkyně, že vraždu v Letňanech provedl na Šimkův pokyn právě Štork, za což měl dostat dvě stě tisíc korun. Pro Šimka Pánková navrhovala dvacet let vězení, Štorkovi pak o pět let méně.

Zastřeleného se údajně měli obžalovaní chtít zbavit, protože jim podle spisu pomáhal se zahlazováním stop po dvou vraždách, jejichž oběti pak byly nalezené zabetonované ve stodole v středočeské Záhornici.

Soudům se nicméně podařila prokázat pouze jedna, a sice Josefu Šimkovi, který zastřelil Čechošvýcara, jenž mu nechtěl prodat lukrativní pozemky. Šimka poslal soud na patnáct let do vězení. Druhou vraždu se objasnit nepodařilo a Štork byl obžaloby z ní koncem října pravomocně zproštěn. Dostal pouze tříletou podmínku za nadržování, protože o mrtvolách v Záhornici věděl a Šimkovi radil, jak má na policii vypovídat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám