Hlavní obsah

Může za smrt chodkyně řidička tramvaje? Jasno není ani 2,5 roku po nehodě

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Ani dva a půl roku od dopravní nehody v Plzni, při které tramvaj srazila a smrtelně zranila 88letou chodkyni, není jasné, kdo za ni může. Rozsudek tamního okresního soudu, který opakovaně zprostil řidičku tramvaje Naděždu Pytlíkovou (56) viny, tento týden znovu zrušil v odvolacím řízení krajský soud.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Krajskému soudu se nelíbí, že se okresní soud nevypořádal se všemi okolnostmi, které jsou významné pro rozhodnutí v dané věci. „Máme pochybnosti například o správnosti skutkových zjištění,“ řekl ve středu Právu mluvčí krajského soudu David Unger.

K tragické události došlo 3. dubna 2014 na Klatovské třídě. Krátce poté, co se tramvaj rozjela ze zastávky, zachytila seniorku. Žena byla převezena do nemocnice, kde však na následky svých zranění ten samý den zemřela.

Podle státního zástupce se řidička tramvaje Naděžda Pytlíková před rozjezdem dostatečně nepřesvědčila, zda jsou koleje volné. Poukázal přitom na to, že měla dbát zvýšené opatrnosti, neboť se jednalo o místo, kde je zvýšený pohyb chodců.

Pytlíková se hájila tím, že než ze zastávky vyjela, podívala se do zrcátek, zkontrolovala trať a zazvonila.

Podle prvoinstančního soudu bylo příčinou nehody chování chodkyně, která přecházela v místě, kde neměla. Kromě toho se před soudem nepodařilo prokázat, že by si obžalovaná počínala neopatrně.

Konečné rozhodnutí padne nejdříve příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám