Hlavní obsah

Nechápeme to, říká majitel psů, kteří na Chlumecku zabili pětiletého chlapce

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, Novinky, Ludmila Žlábková

Smutek ovládl Lužec nad Cidlinou, menší vesnici ležící devět kilometrů od Chlumce nad Cidlinou. V neděli kolem jedné hodiny tam zemřel pětiletý chlapec poté, co ho zranila smečka psů. Co přesně se stalo, není jasné. Policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti. Majitelé psů nechápou, proč psi zaútočili, a uvažují o tom, že zvíře, které napadení začalo, nechají utratit.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Psi nyní čekají na svůj osud za plotem rodinného domu v Lužci nad Cidlinou.

Článek

„Nedokážeme se s tím stále srovnat. Té tragédii nic nepředcházelo, nedošlo tu k žádné potyčce, žádný ze psů neštěkal, nevrčel. Ihned bych je srovnal,“ řekl Právu majitel psů. On i jeho partnerka se jejich chovu věnují dlouhodobě. Muž má tři, zbylých pět psů si přivedla letos v létě jeho přítelkyně.

Netušíme, který pes byl první. Ale jakmile to policie zjistí, půjde na utracení.
majitel psů

Tragédie se stala na pozemku menšího rekonstruovaného domu na konci vesnice. Mezi chovanými psy je například belgický ovčák, beauceron, australská kelpie, kříženec huskyho, kříženec beaucerona, kavkazský pastevecký pes.

„Je pravda, že mi dřív utíkala štěňata, ale teď nic. Nepobíhají tu po vesnici,“ tvrdí muž.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Psi nyní čekají na svůj osud za plotem rodinného domu v Lužci nad Cidlinou.

Na místě v osudný okamžik byli on a otec chlapce, který má sám se psy zkušenosti.

„Přišel si půjčit vozík za auto. Chodili sem často. Připevňovali jsme poznávací značku a asi na deset minut jsme dítě ztratili z dohledu. Když měl odjet, volali jsme na chlapečka, ale před domem nebyl. Začali jsme ho hledat, ale když jsme zašli dozadu za dům, už jsme ho uviděli ležet,“ vrátil se v myšlenkách k okamžiku, který se nikdy neměl stát.

Ihned přivolali záchranku, přiletěl i vrtulník, sami se pokoušeli o první resuscitaci, ale zranění byla fatální.

Čekají na závěry

„Netušíme, který pes byl první. Ale jakmile to policie zjistí, půjde na utracení. V tuto chvíli s nimi nesmíme nic dělat,“ dodala přítelkyně chovatele. Ani ona si nedokáže vysvětlit, co k takovému neštěstí vedlo. Psi jsou podle ní na děti zvyklí. Sama má dvě ve věku necelé tři a čtyři roky a se zvířaty jsou od malička v kontaktu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Psi nyní čekají na svůj osud za plotem rodinného domu v Lužci nad Cidlinou.

„Uvědomujeme si, že to teď bude těžké. Lidé nás tu nemají příliš v oblibě. Čekáme na závěry policie, nic jiného dělat nelze,“ dodal muž.

Policie detaily případu nekomentuje. „Šetříme smrtelný úraz po útoku psů. Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti,“ řekl Právu policejní mluvčí Jan Čížkovský s tím, že vyšetřování začalo ihned v neděli odpoledne.

Majiteli psů v případě usvědčení za usmrcení z nedbalosti hrozí až tři roky odnětí svobody.

Na místě byli i krizoví interventi, kteří přítomným poskytli psychologickou podporu. O tom, kdy by se mohl případ uzavřít, nechtěl Čížkovský spekulovat. „Psi, kteří se útoku dopustili, se nyní na veřejnosti nikde volně nepohybují,“ dodal mluvčí.

„Máme tušení, který pes mohl být první. Ale jistě nevíme nic. Nerozumíme tomu,“ dodali shodně partneři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám