Hlavní obsah

Otec Lukáše Nečesaného podal další trestní oznámení na policisty

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Otec Lukáše Nečesaného, kterému hradecký krajský soud nepravomocně uložil 13 let vězení za pokus o vraždu kadeřnice, v pondělí podal další trestní oznámení na policisty vyšetřující případ. Otec se domnívá, že policisté mohli za nabídku protislužby nezákonně ovlivnit výpověď jednoho svědka. Vrchní soud v Praze projedná ve středu odvolání Lukáše Nečesaného.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lukáš Nečesaný s manželkou po vyhlášení posledního rozsudku. Archivní snímek

Článek

„Rozhodli jsme se podat trestní oznámení na policisty, kteří formou protislužby k vymyšlené výpovědi kontaktovali vězně Fundu. Což nyní potvrzuje svědectví vězně Juraje Horvátha,“ uvedl v písemném prohlášení Luděk Nečesaný, ředitel Liberecké nemocnice. Od počátku věří v nevinu svého syna a tvrdě kritizuje postup policie a krajského státního zastupitelství při vyšetřování i hradeckého soudu během hlavního líčení.

Kadeřnice byla ve své provozovně v Hořicích na Jičínsku přepadena těsně před skončením pracovní doby 21. února 2013. Útočník jí zasadil nejméně šest ran do hlavy a ukradl 10 tisíc korun. Vážně zraněnou ženu našel její syn, život jí zachránili lékaři.

Objevují se vězni, kteří dosvědčí, že se jim obžalovaný k danému skutku přiznal.
Luděk Nečesaný

Hradecký soud poslal v lednu 2014 Lukáše Nečesaného na 16 let do vězení, odvolací soud následně trest o tři roky snížil. Nejvyšší soud loni v květnu verdikt zrušil a případ vrátil krajskému soudu k novému projednání. Ten však znovu vynesl verdikt vinen s trestem 13 let vězení. Přispěla k tomu i výpověď spoluvězně Nečesaného, jemuž se měl mladík údajně přiznat.

Vězni jako svědci

Lukášova rodina údajně zjistila závažné skutečnosti. „O kterých jsme uvědomili příslušné soudy a Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), přesto se zatím nic neděje,“ ozřejmil Nečesaný důvod podání trestního oznámení.

„Obecně vnímáme zvyšující se počet případů projednávaných před soudem, u kterých se v závěrečných fázích důkazně nedostatečně podložené situace objevují vězni, kteří dosvědčí, že se jim obžalovaný k danému skutku přiznal. Je to společensky velmi nebezpečná skutečnost, a proto věřím, že i zájmem médií bude dohlédnout nad řádným prošetřením tohoto případu, kde se navíc objevily již nyní skutečnosti o účelovém svědectví,“ dodal.

„Od pana Nečesaného jsme v průběhu posledního měsíce zatím neobdrželi žádné podání. Nic takového zatím inspekci doručeno nebylo,“ uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová. Bližší informace zatím nemá ani hradecká policie. „S GIBS vyšetřovatelé spolupracují, veškeré podklady a součinnost jim byla v maximální možné míře poskytnuta. V tuto chvíli se víc nemáme k čemu vyjadřovat,“ uvedla na dotaz Práva policejní mluvčí Ivana Ježková.

Tajemná kupka vlasů

Spoluprací s GIBS má zřejmě na mysli předchozí dvě trestní oznámení na hradecké policisty. První se týkalo návštěvy vyšetřujícího kriminalisty u poškozené, k níž došlo asi pět dní před jejím výslechem u soudu.

„Další bylo podáno na vyšetřující kriminalisty, kteří zcela evidentně "vyrobili" na místě činu potřebnou kupu vlasů, o které hovořil mezi 1. a 2. ohledáním ve statutu svědka náš syn Lukáš 23. února,“ připomněl Nečesaný starší. Na videozáznamu z ohledání místa činu z 21. února žádná taková nebyla. O šest dní později již v protokolu figuruje.

„Kupa vlasů je důležité svědectví, které jednoznačně svědčí, že Lukáš byl v kadeřnictví v době, kdy ještě uklizeno nebylo. Ale při ohledání místa činu bezprostředně po spáchání činu se žádná kupa vlasů nenašla. Že tedy paní poškozená stihla po odchodu Lukáše uklidit,“ tvrdí otec Nečesaný.

„Předchozí oznámení jsme obdrželi, ale protože jsme v té věci nebyli příslušní, tak se záležitost předala státnímu zastupitelství. Druhá věc šla rovnou k soudu, protože to byla součást obhajoby v té době,“ dodala Sandorová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám