Hlavní obsah

Nikoho jsem křivě neobvinil, řekl u dalšího soudu vrah Kramný

Právo, Novinky, hon, ok
Ostrava
Aktualizováno

Odsouzený vrah Petr Kramný v úterý u Okresního soudu v Ostravě odmítl obžalobu z křivého obvinění. Během vyšetřování případu vraždy měl totiž nařknout policisty, že na něj činili nátlak a fyzicky ho napadli. Kramný uvedl, že on si nestěžoval, ani nedal pokyn obhájci, aby tak učinil. Soudkyně nakonec případ odročila na říjen. Novinky sledovaly soudní jednání v on-line reportáži.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kramný u ostravského soudu

Článek

11:59 - Hlavní líčení bylo odročeno na 11. října v 10.00 hodin 

11:58 - Soudkyně oznámila, že jednání bude odročeno. Rozsudek nemůže být vynesen v situaci, kdy soud nemá ještě k dispozici celý Kramného spis, který se stále ještě nachází u Vrchního soudu v Olomouci. 

11:52 - V podobném duchu jsou i výpovědi dalších policistů, které soudkyně čte.

11:45 - Soudkyně čte protokol o výslechu policisty, který se podílel na zatýkání Kramného. Popisuje průběh zatčení, jeho cestu do kanceláře. „V kanceláři jsem byl přítomen i s dalšími kolegy. Výslech probíhal standardně bez jakýchkoliv problémů. Během výslechů nikdo z nás pana Kramného v žádném případě nenapadl."

11:39 - Policisté Kramného prý nakonec i přes jeho nevoli vysadili přímo před zraky televizní reportérky a kameramana.

Svědek-policista: „Mám za to, že jsme se snažili být vstřícní tím, že jsme nezastavili u předního, ale u bočního vchodu. Mám za to, že nejsem povinen nikomu dělat taxikáře." Soudkyně ukončila výslech svědka.

11:33 - Slovo dostal Petr Kramný: „Ano, chtěl bych se vyjádřit. Ještě před příjezdem do Ostravy jsem žádal pana Tvrdého a jeho kolegu, aby mne zavezli k mému autu. Vůbec jsem nestal o žádný kontakt s novináři, protože z jejich hovoru v autě jsem usoudil, že se před budovou nacházejí nějací novináři...,“ uvedl obžalovaný.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kramného přivedla ozbrojená eskorta

11:20 - „Týden po realizaci pana Kramného jsem byl povýšen, stal jsem se zástupcem vedoucího územního odboru v Karviné. To povýšení ale nemělo souvislost s tím případem, připravovalo se půl roku dopředu,“ upřesnil policista.

11:05 - „Už v průběhu fyziodetekčního vyšetření v Praze jsme viděli výtisk Blesku, kde byla informace o tom, že obžalovaný bude podroben tomuto vyšetření. Připouštím, že jsem jej svým způsobem obvinil z toho, že tuto informaci vynesl on, což se ale posléze vysvětlilo a já jsem se obžalovanému omluvil,“ řekl policista a pokračoval:

„V důsledku této informace jsme si však při návratu do Ostravy dávali pozor, věděli jsme, že budova policie je v obležení novinářů, a neměli jsme zájem se s nimi setkat. Ptal jsem se obžalovaného, zda jej mám vysadit u bočního východu, ale i zde byli novináři. Vzpomínám si, že když jsme vystupovali z auta a kdy už jsem byl seznámen s výsledkem fyziodetekčního vyšetření, jsem obžalovaného upozornil, že by bylo vhodné, aby si našel skutečně dobrého obhájce.“

10:55 - „Ve fázi prověřování nemáme zájem na tom, aby jakékoliv informace unikly do médií. Musím však říci, že v tomto případě informace, že obžalovaný bude podroben vyšetření na detektoru lži, byla ve výslechu přínosem, protože obžalovaný nějakým způsobem reagoval a z taktického hlediska tu naši práci posunul dál,” vylíčil policista Tvrdý.

10:48 - Policisté ale měli až později určité signály, že Kramný o údajném napadení začal ve vazbě mluvit. „Očekávali jsme, že dojde k nějakému podnětu, ten přišel, v naší práci je to běžná záležitost, je to taková první obrana obviněných, ale daleko za hranici šly další věci – ta stížnost se týkala i dalších věcí, které nejsou v obžalobě, například mělo jít o údajné vynášení informací, kterého se ale přitom dopouštěl obžalovaný.

Na dotaz, kdo s ním výslech Kramného vedl, řekl, že to byl ještě další kolega a po celou dobu byli přítomni i dva kolegové z realizace.

10:38 - „Jednoznačně odmítám jakékoliv fyzické násilí. Samozřejmě, jednalo se o výslech, je to psychologická hra, a netrval úplně krátkou dobu. Nicméně okamžitě po zadržení byl upozorněn na možnost přítomnosti advokáta u výslechu, této možnosti nevyužil, souhlasil s výslechem bez advokáta, normálně odpovídal na otázky," popsal policista.

„Následujícího dne výslech pokračoval, dokončovaly se úkony, mezitím s ním hovořilo několik policistů a nikomu neřekl, že by měl být napaden, ani po přijetí do vazby si na nic takového nestěžoval,“ konstatoval Tvrdý.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Kramný u vrchního soudu. Archivní videoVideo: Novinky

10:34 - Před soud předstupuje policista Tvrdý jako svědek. „V té době jsem pracoval jako vrchní komisař na oddělení násilné trestné činnosti krajského ředitelství policie v Ostravě. Na případu jsem začal pracovat asi týden po události v Egyptě, protože tam existovalo podezření na násilnou smrt, a tak jsme to začali prověřovat. Zpočátku na tom případu pracovalo poměrně dost kolegů, později se skupina zmenšila a intenzivně jsme na tom pracovali dva operativci a jeden vyšetřovatel. Celý postup byl konzultován s dozorujícím státní zástupcem panem (Vítem) Legerským, ta výměna informací probíhala prakticky online,“ vypověděl Tvrdý.

10:30 - Soudkyně: Chápu správně, že je to vše, co chcete říct, a dále nebude vypovídat ani odpovídat na další dotazy?

Kramný: Ano, to je vše, co jsem chtěl říci.

10:29 - „Vážený soude, já jsem nikoho křivě neobvinil. Žádné informace jsem do médií neposkytl a mému tehdejšímu obhájci jsem ani nedal pokyn k tomu, aby jakýkoliv podnět za mne činil. On sám tehdy porušil povinnost mlčenlivosti a podání učinil bez mého pokynu,“ prohlásil Kramný. 

10:26 - Petr Kramný na dotaz soudkyně, zda je vinen, říká: „Ne, necítím se vinen.”

10:22 - Státní zástupce: Obžalovaný Petr Kramný uvedl ve své stížnosti, že ho vrchní komisař policie pplk. Pavel Tvrdý 17. února 2014 v budově krajského ředitelství policie v Ostravě fyzicky napadl tak, že ho udeřil do hlavy, až spadl ze židle, pak ho vyzval, aby se postavil ke zdi, kde mu zasadil opět několik ran pěstí, až upadl opět na zem. Toto tvrzení pak zopakoval orgánu GIBS, který předmětnou stížnost prošetřoval.

Přičemž následným prověřováním nebylo zjištěno, že by se policista takového jednání dopustil.

10:15 - Kramného přivedlo pět maskovaných příslušníků vězeňské služby ozbrojených dlouhými střelnými zbraněmi.

10:08 - Soudkyně Barbara Duksová zahájila jednání.

Okresní soud v Ostravě nejprve zastavil trestní stíhání Kramného za křivé obvinění kvůli tomu, že vedle trestu za vraždu by byl trest bezvýznamný. V dubnu však jeho verdikt zrušil krajský soud s tím, že případ se musí projednat. [celá zpráva]

Policie začala Kramného stíhat za křivé obvinění, protože tvrdil, že byl při jednom z výslechů týkajících se smrti jeho blízkých vystaven ponižování a policejnímu násilí. Prý dostal úder do hlavy, po kterém spadl ze židle, pak mu policista dvakrát udeřil hlavou o zeď. Generální inspekce bezpečnostních sborů ale došla k závěru, že nic z toho se nestalo.

Související téma:

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Petr Kramný dostal u Vrchního soudu v Olomouci 1. června 28 let za vraždu manželky a dcery v Egyptě. Odvolací soud tak potvrdil rozsudek krajského soudu. Kramný již po vyhlášení verdiktu oznámil, že se dovolá k Nejvyššímu soudu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám