Hlavní obsah

Budějovický soud zprostil obžaloby muže viněného z vraždy matky

České Budějovice

Českobudějovický soud ve středu zprostil obžaloby Jana Seberu, který podle státního zástupce zavraždil svou matku. Nebylo prokázáno, že čin spáchal, uvedl soud. Obžalovaný od začátku vinu popírá. Obhajoba proto žádala, aby byl čtyřiadvacetiletý muž zproštěn obžaloby. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tragická událost se stala loni v květnu na Písecku. Ženu tehdy našli na odlehlém místě, měla na sobě rozřezané oblečení a skončila s hlavou v tůňce.

Obhajoba v závěrečné řeči uvedla, že dokazování nepotvrdilo, že by Sebera skutečně svou matku zabil. Znalecký posudek policistů z odboru kriminalistické techniky a expertiz, který podle obžaloby potvrzuje Seberovu vinu, označila za chatrný podklad.

Sebera tvrdí, že na místě nikdy nebyl. "Ale to popírají pachové stopy z místa činu, které potvrdily jeho přítomnost," uvedl státní zástupce Petr Žižka. Obhajoba argumentovala rovněž tím, že Sebera se k tůňce šel podívat při pátrání po ženě, jehož se účastnil. V momentě, kdy lidé tělo objevili, se na místě shromáždilo několik osob.

Obžaloba uvedla, že kromě pachových stop hovoří v neprospěch Sebery i biologické stopy, které se vyskytly na spodním prádle zavražděné. Tento důkaz ovšem zpochybnil soudní znalec v oblasti molekulární biologie a DNA Daniel Vaněk. Podle něj není nic mimořádného, pokud se biologické stopy objeví na prádle osoby, s níž Sebera žil ve společné domácnosti.

Nálezu mrtvé předcházelo několikahodinové pátrání, do něhož se vedle policie zapojili i hasiči. Rodina začala ženu hledat poté, co se nezvykle dlouho nevracela z ranní procházky se psy.

Reklama

Výběr článků

Načítám