Hlavní obsah

Sňatkový podvodník lovil na katolické seznamce, dostal osm měsíců vězení

Právo, Petr Kozelka
Brno

Trpká pachuť zklamání a možná i nalomená víra v lidské dobro zbyla ženě z Břeclavska poté, co poznala padesátiletého podvodníka Miroslava Chromelu. Seznámili se na internetové katolické seznamce a Chromela, vystupující jako MUDr. Miroslav Straka, ženu poblouznil sladkými řečmi tak, že se začala chystat veselka.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Falešnému lékaři šlo ale jen o peníze, z důvěřivé ženy vylákal 17 tisíc korun. Teď bude o svém jednání přemýšlet ve vězení, brněnský krajský soud mu totiž potvrdil osmiměsíční trest.

Hrál si na psychiatra i ortopeda

Chromela není žádným začínajícím sňatkovým podvodníkem. Ve vězení už jednou za takřka stejný čin seděl, před několika lety se mu podařilo vylákat ze dvou žen přes sto tisíc korun. I tehdy vystupoval jako lékař, MUDr. Miroslav Novák, psychiatr z jedné z brněnských nemocnic.

Tentokrát zvolil jako svou specializaci ortopedii. A spolu se širokým úsměvem a mužnými šedinami zlákal do svých tenat důvěřivou ženu z katolické seznamky, žijící na malé vesnici.

Už po čtrnácti dnech si klienta chtěla vzít a organizovala schůzku u faráře
obhájce Miroslava Chromely

„První peníze mu dala na kredit, postupně se tyto půjčky stupňovaly, až dosáhly 17 tisíc korun. Při každé návštěvě chtěl po ženě peníze. Už po několika týdnech se domlouvali, že se vezmou. Obžalovaný ale nechtěl chodit k faráři na přípravy, takže poškozená chodila sama,“ prohlásila soudkyně Halina Černá.

Láska skončila čirou náhodou. Žena totiž přijela do Brna a šla svého vyvoleného překvapit do „jeho“ nemocnice. Jenže doktora Straku tam nikdo neznal. „Když zjistila, že byla podváděna, chtěla peníze zpět. Na její požadavky reagoval obžalovaný velmi arogantně,“ upozornila Černá.

Advokát: Šla do toho rovnýma nohama

Podle advokáta sňatkového podvodníka případ vůbec neměl skončit před trestním senátem.

„Byl to vztah dvou lidí, do kterého ona šla rovnýma nohama. Už po čtrnácti dnech si klienta chtěla vzít a organizovala schůzku u faráře,“ snažil se argumentovat advokát s tím, že v úvahu by snad připadal jedině alternativní trest.

„Je to šestkrát trestaná osoba, naposledy za stejný čin. Nepoučil se a při jeho trestní minulosti lze těžko říct, že jednal jen nerozvážně,“ oponovala státní zástupkyně.

Chromela před soudem nevypovídal a jen odkázal na to, že peníze zhrzené ženě vrátil.

„Ani to nebyly jeho peníze, musel si je půjčit. I v jeho věku jej živila matka a přítelkyně, se kterou je už dvacet let. Činu se navíc dopustil v podmínce za předchozí odsouzení. Trest je ještě mírný, ale protože se proti rozsudku Okresního soudu v Břeclavi státní zástupce nedovolal, nemůžeme být přísnější,“ dodala Černá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám