Hlavní obsah

Policie při vyklízení Kliniky nasadila rozbrušovačky, aktivisté odmítli odejít

Aktualizováno

Anonym v úterý odpoledne opět nahlásil v pražském sociálním centru Klinika nástražné výbušné zařízení. Potvrdil to mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Objekt obsazený aktivisty se musel vyklidit. To však někteří lidé odmítli a připoutali se k vybavení domu, jiní vylezli na střechu. Policie podle svědků při vyklízení nasadila sbíječky a benzínové rozbrušovací pily.

Policisté při zásahu v Klinice v roce 2016Video: Aktivisté Kliniky

 
Článek

"Osoby, které byly uvnitř budovy a kterých se výhrůžka týká, byly opakovaně vyzvány, ať budovu opustí, a byl jim sdělen důvod opatření. Tedy, že jsme obdrželi oznámení o uložení nástražného výbušného systému," řekl Novinkám Hulan.

Ten pak večer potvrdil, že žádná nálož nalezena nebyla.

Na místě byly desítky policistů, včetně těžkooděnců, a také hasiči. Aktivisté, kteří z domu odešli, nebyli podle jeho slov nijak perzekuováni.

"Našly se ale osoby, které jsou stále uvnitř budovy a výzev policie odmítly uposlechnout. Proti nim musíme postupovat v souladu se zákonem. To znamená dostat ty lidi z budovy, která je označena jako místo, kde je uložen nástražný výbušný systém," řekl mluvčí policie. Dopustili se podle něj minimálně přestupku.

V pražském sociálním centru Klinika byla nahlášena bomba, aktivisté odmítli odejítVideo: Novinky

Šest lidí uvnitř budovy se připoutalo k vybavení domu a několik dalších odmítlo slézt ze střechy. Policisté s nimi vyjednávali a pokusili se je z prostor Kliniky dostat.

„Podle našich informací s lidmi na střeše policie vyjednává a snaží se je přimět, aby slezli dolů,” řekl jeden zaktivistů, podle kterého mají někteří lidé odmítající prostory opustit ruce v sudech. „Policie se snaží ty sudy rozbít a podle posledních informací začala lidi polévat vodou, aby byli mokří a byla jim zima,” tvrdí.

Ke Klinice dorazil také Igor Ševcov, mladík, který stál před soudem kvůli útoku na dům ministra obrany Martina Stropnického.

Foto: Novinky

Aktivisté na střeše budovy Klinika

Podle pyrotechniků nebylo nebezpečí tak velké, aby bylo nutno evakuovat i domy v okolí Kliniky. Policisté ale lidi v okolních domech upozornili, aby se raději nezdržovali u oken, a vyklidili prostranství kolem Kliniky.

Opakovala se tak situace z konce minulého týden, kdy také anonym nahlásil nástražný výbušný systém. Při pátečním zásahu policisté všechny lidi z budovy vyvedli, objekt prohledali, bombu nenašli a dům předali Úřadu pro zastupování ve věcech majetkových.

Nynější zásah bude stejný, potvrdil Hulan. "Bude to probíhat ve stejném duchu, protože nemáme podle zákona na výběr. Vždy, když se děje takové opatření, musíme předat objekt po jeho prohlédnutí oprávněnému majiteli," uvedl.

Policie před 23:00 ukončila zásah a dům předala majetkovému úřadu, poté ale aktivisté do budovy opět vnikli.

Reklama

Související témata:

Související články

Kliniku bude stát revolta desítky tisíc

Autonomní centrum Klinika bude muset za svou revoltu proti výzvě k vyklizení svého dočasného sídla na pražském Žižkově zaplatit. Za každý den, kdy její lidé...

Na Klinice panuje po vyhroceném večeru klid

Po pátečním bouřlivém večeru, kdy policie na základě anonymního oznámení prohledávala sociální centrum Klinika kvůli nahlášené bombě, a následném předání...

Výběr článků

Načítám