Hlavní obsah

Žena zapálila dům se spícím vnukem, dostala 16 let

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Za pokus o vraždu vnuka a pojistný podvod poslal ve čtvrtek Krajský soud v Ústí nad Labem ženu z Děčínska na 16 let do vězení. Obžalovaná měla loni v létě chlapci podat víno s prášky na spaní, když usnul, měla podpálit dům, kde žili. Na vyhořelý dům se pak podvodně pokusila získat pojistku. Za vším patrně stály dluhy a psychické problémy obžalované. Trest zatím není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Loni v polovině léta měla 58letá žena podle obžaloby koupit kanystr s benzínem. Vnuka ve věku 13 let měla uspat vínem, do kterého namíchala tlumící léky.

Poté měla podle soudu s pomocí nakoupeného benzínu založit v domě dvě ohniska požáru a jít si lehnout do pokoje ke svému vnukovi. Spícího chlapce vzbudila později sousedka házením kamenů na okno, i s babičkou se z hořícího domu dostal ven. Plameny dům zcela zničily.

Stojím si za tím, že já jsem to nebyla.
obžalovaná

Žena měla řadu dluhů, hrozilo, že dům bude prodán. Krátce před činem poslala insolvenční správkyni dopis, kde uvedla, že ji donutila k tomu nejhoršímu, vzít si život spolu s vnukem.

Benzín byl prý do sekačky

Od ženy odešla postupně dcera, manžel, krátce před činem chtěl odejít i vnuk, který s ní jako poslední bydlel. Žena trpí poruchou osobnosti. Od podzimu je ve vazbě, vinu u soudu odmítla. „Stojím si za tím, že já jsem to nebyla,“ řekla. Podle ní mohl založit požár někdo jiný, hořet mohlo prý také kvůli problémům s elektroinstalací. Přiznala, že kupovala benzín v kanystru, prý byl ale do sekačky.

U soudu se prokázalo, že benzín po požáru z kanystru zmizel, tráva ale posekána nebyla, v domě nebyla ani sekačka. Podle svědkyně druhý den po požáru obžalovaná kanystr na místě požáru hledala. To ale ještě nikdo nevěděl, jak požár vznikl. „Tím, že kanystr hledala, se sama usvědčila,“ řekl předseda senátu Jiří Bednář.

Za zničený dům chtěla podle soudu vyplatit pojistku. Chtěla získat více než dva milióny korun. V podkladech pro pojišťovnu napsala, že příčina požáru je neznámá. Proto byla odsouzena i za pokus o pojistný podvod. Pojišťovna ženě nic nevyplatila. „Nepravdivě uvedla, že v domě začalo hořet z neznámých důvodů, ačkoliv si byla vědoma, že požár sama založila,“ řekl Bednář.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám