Hlavní obsah

Mladistvý na Královéhradecku znásilňoval spolužáka na toaletách, dostal podmínku

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Chlapecké toalety jedné ze základních škol na Královéhradecku se na podzim 2014 staly místem, na kterém jeden ze žáků znásilňoval mladšího spolužáka. Dnes již mladistvý hoch byl za tento trestný čin a za ohrožování výchovy dítěte v úterý u Krajského soudu v Hradci Králové odsouzen na 2,5 roku. Trest mu však byl podmíněně odložen na zkušební dobu tří let.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obžalovanému bylo dále uloženo ochranné opatření ve formě ochranné výchovy,“ upozornila Iva Matušková z Krajského soudu v Hradci Králové.

Zatímco souzený mladík obžalobu odmítl, nesouhlasil s ní a u soudu se rozhodl nevypovídat, jeho o pět let mladší oběť popsala, jak ji spolužák vždy zatáhl do kabinky a to, co se tam i několikrát denně dělo.

On i ve třídě přes oblečení osahával další děti a někomu měl ukazovat přirození
kamarádka poškozeného

„Nevolal jsem o pomoc, protože mi vyhrožoval a já jsem se bál. Říkal, že mě zmlátí. Proto jsem si to nechal líbit,“ řekl. Nakonec se svěřil dvěma kamarádkám.

„Když vyprávěl, brečel, že má strach,“ uvedla jedna z nich s tím, že se doma svěřila rodičům. „Na jejich radu jsem to řekla také paní učitelce. On i ve třídě přes oblečení osahával další děti a někomu měl ukazovat přirození,“ dodala.

Umí manipulovat s lidmi

Některé body vyprávění poškozeného se však rozcházely se zjištěnou realitou. „Poškozený je intelektuálně výrazně podprůměrný. Je snadno ovlivnitelný. Nepřesnosti v detailech jsou jasně vinou jeho intelektuální úrovně,“ zmínil u soudu znalec z oboru psychologie a pedopsychologie s dodatkem, že kdyby si vymýšlel a fabuloval, bylo by to rozpoznatelné právě kvůli nízké úrovni jeho intelektu.

Znaleckému zkoumání se musel podrobit i obžalovaný. Jeho intelekt se podle znalců pohybuje na dolním okraji pásma populačního podprůměru. „Dokáže vzbudit dobrý dojem a manipulovat druhými. Je přecitlivělý na kritiku své osoby a je sebestředný. Agrese je u něho způsobem řešení sporu,“ zjistila psycholožka Lenka Čermáková.

Pravděpodobnost resocializace je u něho prý snížena, ale podle dalšího znalce u něj nebyla zjištěna sexuální deviace.

Reklama

Výběr článků

Načítám