Hlavní obsah

Policejní tým Výhra zabavil tisíc nelegálních automatů

Praha

Zhruba tisícovku nelegálních výherních automatů a čtyři milióny korun zadržel za téměř rok od svého vzniku speciální policejní tým Výhra. Většinu zajištěných přístrojů tvořily takzvané kvízomaty, které se snaží obcházet předpisy spojením hazardu s vědomostními otázkami. Oznámila to v pátek mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Speciální tým zaměřený na nelegální provozování automatů byl sestaven loni v červenci. Od té doby si připsal ve spolupráci s šedesátkou policejních útvarů 90 trestních řízení, ve kterých byly kromě zmíněných automatů zadrženy dva milióny korun v hotovosti a další dva milióny na účtech.

Největší akce v rámci činnosti týmu se podle Nguyenové uskutečnila právě v červenci 2015 na jihu Čech.

"V Českých Budějovicích v průběhu devíti hodin 150 policistů zajistilo celkem 156 kvízomatů a bezmála jeden milión korun v hotovosti, který souvisel s provozem těchto zařízení," popsala zátah.

"Policisté od doby působení týmu prověřují stovky provozoven výherních automatů. Kontroly primárně provádíme v součinnosti s příslušnými složkami státního dozoru nad loteriemi a hrami v působnosti ministerstva financí," sdělila mluvčí.

Kontroly budou pokračovat

Herní automaty podle ní považuje policie za velký problém, který na sebe navíc váže další druhy kriminality. "Proto policisté v těchto kontrolách budou i nadále pokračovat," doplnila.

Takzvané kvízomaty jsou výherní automaty kombinované s vědomostními otázkami. Jejich provozovatelé proto tvrdí, že kvízomaty nespadají pod loterijní zákon a nepodléhají povolování.

Již před dvěma lety ale ministerstvo financí prohlásilo, že jsou kvízomaty nelegálním hazardem, a následně podalo trestní oznámení na provozovatele těchto přístrojů. Od té doby také finanční úřad udělil za provozování kvízomatů několik vysokých pokut, ve výši až deset milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám