Hlavní obsah

Neřídil jsem, tvrdil po nehodě poslanec. Teď ho chce policie

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do Sněmovny dorazila minulý čtvrtek žádost policie o vydání poslance Štěpána Stupčuka (ČSSD). Policie ho chce trestně stíhat zřejmě kvůli dopravní nehodě ze 7. února na dálnici D7 u středočeské obce Tuchoměřice.

Foto: René Fluger, ČTK

Poslanec ČSSD Štěpán Stupčuk

Článek

Poslanec byl u havarovaného automobilu sám, popíral, že řídil, a odmítl dechovou zkoušku. Řada svědků přitom tvrdila, že opilý byl.

Stupčuk v pondělí Právu potvrdil, že poslaneckou imunitu využít nechce, a dodal, že má být obviněn pro obecné ohrožení pod vlivem návykové látky.

„Informaci o tom, že do Sněmovny dorazila žádost policie o vydání pana Stupčuka k trestnímu stíhání, jsem dostal ve čtvrtek odpoledne. Bezprostředně jsem informoval paní předsedkyni mandátového a imunitního výboru Němcovou (ODS) a v pátek jsem jí žádost postoupil,“ potvrdil informace Práva předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Vnímám to jako svůj osobní problém a udělám vše, aby ta věc byla co nejdříve vyřešena
Štěpán Stupčuk, poslanec ČSSD

Výbor žádost v následujících týdnech projedná a Sněmovně doporučí, zda má poslance zbavit imunity, či nikoliv. Stupčuk sám chce, aby tento proces byl co nejkratší.

„Nejsem seznámený ani se spisem, ani s žádostí. Ale vnímám to jako svůj osobní problém a udělám vše, aby ta věc byla co nejdříve vyřešena. Ta věc nemá žádnou politickou souvislost. Nevidím důvod pro uplatnění institutu imunity,“ řekl Právu.

Prověřování bylo z naší strany ukončeno a zasláno s žádostí o vydání poslance k trestnímu stíhání 
Marcela Pučelíková, mluvčí policie Praha-západ

„Nebudu to chtít prodlužovat a čekat rok a půl, než mi skončí mandát, aby se ta věc projednala. Neznám obsah žádosti, ale bylo mi sděleno, že by se mělo jednat o trestný čin obecného ohrožení pod vlivem návykové látky,“ dodal.

Ani policie do případu nevnesla větší světlo. „Prověřování tohoto případu bylo z naší strany ukončeno a zasláno s žádostí o vydání poslance k trestnímu stíhání Poslanecké sněmovně,“ řekla Právu mluvčí policie Praha-západ Marcela Pučelíková.

Tvrdil, že neřídil

V neděli 7. února ráno na dálnici D7 u Prahy havarovalo Stupčukovo auto. Když přijela na místo policie, byl u svého rozbitého vozu sám. Policii přesto tvrdil, že vůz neřídil. Kdo byl údajný řidič, však odmítl říci. Zároveň odmítl i dechovou zkoušku.

Televizi Nova však několik svědků z místa nehody řeklo, že byl Stupčuk viditelně opilý.

Poslanci se domnívají, že výbor doporučí Sněmovně Stupčuka stíhat.

Předpokládám, že Sněmovna kolegu Stupčuka vydá bez nějakých obsáhlých diskusí
Jan Chvojka, poslanec ČSSD, člen mandátového a imunitního výboru

„Tento delikt nijak nesouvisí s jeho politickou činností, tudíž předpokládám, že Sněmovna kolegu Stupčuka vydá bez nějakých obsáhlých diskusí. Orgány činné v trestním řízení jistě věc nezávisle vyšetří tak jako u každého občana,“ uvedl pro Právo soc. dem. Jan Chvojka.

Stejný názor má i poslanec TOP 09 Martin Plíšek. „Nečetl jsem ještě spis, ale dá se říct toto: pan poslanec se měl zachovat jako chlap a měl to vyřešit na místě. Dopravní přestupky poslanců vůbec nemá projednávat imunitní výbor,“ řekl Právu.

„Myslím, že výbor navrhne Sněmovně jeho vydání k trestnímu stíhání. Na takové případy se totiž podle mě nemůže vztahovat imunita,“ dodal Plíšek.

Od roku 1993 zbavila Sněmovna imunity jednadvacet poslanců, v řadě dalších případů policii nevyhověla. Senát vydal k trestnímu stíhání dosud sedm svých členů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Hamáček

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Ministerská lavice zela ve čtvrtek ráno prázdnotou.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

JUDr. Jan Chvojka

Foto: TOP 09

Martin Plíšek (TOP 09)

Až do roku 2012 platila tzv. doživotní imunita, kdy bylo stíhání poslance či senátora navždy vyloučeno, pokud jej parlament nevydal. V roce 2012 však zákonodárci přijali změnu, která je chrání před trestním stíháním pouze po dobu výkonu mandátu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám