Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval extremisty za přípravu teroristického útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní zástupce obžaloval pětici levicových extremistů v kauze přípravy teroristického útoku na vlak převážející vojenský materiál. Uvedla to v pondělí Česká televize, informaci také potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Třem lidem hrozí 12 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Zbylým dvěma až tři roky za mřížemi za nepřekažení trestného činu.

BEZ KOMENTÁŘE: Zátah proti extremistům v Brně. Záběry z dubna 2015Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Zenklová upřesnila, že státní zastupitelství podalo žalobu už 8. dubna. Kauzu bude řešit pražský městský soud. Termín hlavního líčení zatím nebyl nařízen.

Média již dříve uvedla, že obvinění jsou levicoví extremisté, kteří se hlásí k Síti revolučních buněk. Minimálně od předloňského září prý plánovali útok zápalnými láhvemi na nákladní vlak s vojenským materiálem na hlavním tranzitním železničním uzlu z Prahy do Plzně v úseku Radotín - Beroun.

Na jednom z brněnských sídlišť policisté loni na jaře nalezli trubku naplněnou výbušninou, kterou chtěla skupina podle policistů použít ke spáchání útoku.

Policie kromě Brna zasahovala i v Komunitním centru Ateneo v Mostě, kde se pořádají diskusní večery a projekce.

Prý není terorista

Ve vazbě je dodnes jeden z hlavních obviněných.

"Klient považuje celý případ za výsledek policejní provokace a žádný teroristický útok provést nechtěl," napsal před časem jeho advokát Ondrej Štefánik.

Advokát svého klienta za teroristu nepovažuje. "Působí na mě jako mladý a přemýšlivý člověk, rozhodně ne jako osoba, která by chtěla někomu ublížit," uvedl Štefánik.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám