Hlavní obsah

Hasiči na čarodějnice vyjížděli k trojnásobku požárů, na Moravě padali muži do ohně

Právo, ČTK, den

Hasiči vyjížděli v poslední dubnový den a během čarodějnické noci k téměř trojnásobku požárů. Zasahovali u 140, přičemž dlouhodobý denní průměr činí 50 požárů, sdělila v neděli mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Foto: Novinky

Článek

„Během dne byl zaznamenán hlavně zvýšený počet požárů v přírodním prostředí, těch byla víc než třetina,” uvedla mluvčí. Za celou sobotu vyjížděli hasiči ke 120 požárům, od půlnoci do nedělních 7:00 přibylo ještě dalších 20.

Vedle požárů travního a lesního porostu, hořely také popelnice nebo kontejnery na odpad. Největším byl požár altánu a střechy rodinného domu ve Vestci v okrese Praha-západ, kde se podle mluvčí předpokládá škoda přesahující jeden milión korun.

Nejvíce požárů, 22, bylo v Ústeckém kraji, dále ve Středočeském kraji 17 a na Vysočině 13. Nejklidnější čarodějnice měli naopak v Olomouckém kraji, kde vyjížděli hasiči pouze ke dvěma případům. Ani jeden z nich neměl s oslavami čarodějnic souvislost, upřesnila Zaoralová.

Přehled počtu požárů 30. dubna v posledních letech:
rok20092010201120122013201420152016
počet požárů11010477154885480140
zdroj: HZS

Na Novojičínsku spadli muži do ohně

Moravskoslezští záchranáři měli v sobotu v noci napilno. Vyjížděli k sedmi desítkám případů, sdělil Právu mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

„Posádky v noci na neděli zasahovaly u celé škály událostí, mezi nimiž byly i osoby intoxikované alkoholem nebo pod vlivem alkoholu zraněné. Pomoc bylo však nutno poskytnout také lidem zraněným při oslavách,“ uvedl Humpl.

Krátce před půlnocí zasahovali záchranáři v Bílovci. „Sedmatřicetiletý muž měl skákat přes oheň, do něhož spadl. Přivodil si tak popáleniny horních a dolních končetin, s nimiž byl po ošetření transportován na chirurgickou ambulanci nemocnice v Bílovci,“ popsal mluvčí.

Před půl jednou v noci utrpěl při pádu do ohně popáleniny na více částech těla další muž, tentokrát v Odrách.

O hodinu později vyjížděli záchranáři na Frýdecko-Místecku, kde u ohně spadl a poranil si hlavu devětapadesátiletý muž. Ve stejnou dobu ale spěchali záchranáři i potřetí za noc na Novojičínsko. „Při pálení čarodějnic tam upadl osmatřicetiletý muž. Poté zůstal krátce v bezvědomí a musel být ošetřen s podezřením na otřes mozku. Byl předán na chirurgické ambulanci bílovecké nemocnice,“ shrnul mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám