Hlavní obsah

Místo lásky čeká policie na 1. máje v Praze ostré střety

Právo, Barbora Janáková, Petr Janiš

První máj už řadu let není jen lásky čas, ale i den, kdy lidé vyjadřují v ulicích své politické názory. Někdy jdou proti sobě, a tak není nouze o konflikty. Podle zdroje od policie, který si nepřál být jmenován, hrozí 1. května vyhrocená situaci například v Praze před Úřadem vlády.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obyvatelé metropole by také měli počítat s možnými uzavírkami komunikací. V hlavním městě je na první květnový den nahlášeno více než deset shromáždění. Kromě mítinků politických stran se ve městě budou scházet i odpůrci migrace a naopak příznivci tolerance a solidarity.

„V souvislosti s velkým množstvím oznámených akcí a shromáždění chystá policie adekvátní bezpečnostní opatření,“ uvedla tisková mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

V Praze budou připraveny stovky policistů pořádkové, dopravní, kriminální i cizinecké služby, antikonfliktního týmu, speciální pořádkové jednotky, ale třeba i poříční oddíl policie.

Konkrétní místa, kde budou policisté čekat, ovšem nesdělila. „Samozřejmě vyhodnocujeme veškeré informace, které máme dostupné i z našich interních zdrojů, ale z taktických důvodů nebudeme opatření konkretizovat,“ odpověděla Zoulová na otázku, která místa v Praze budou pro lidi potenciálně nejnebezpečnější.

Právu se ale podařilo zjistit, že policie očekává největší konflikty u Strakovy akademie, tedy u Úřadu vlády.

Pražský magistrát eviduje celkem 11 ohlášených shromáždění na 1. máje. Svátek práce si pro protesty zvolili islamofobové a odpůrci migrace. Blok proti islámu plánuje pochod z Letné na Klárov přes Špejchar a Chotkovy sady. Magistrátu organizátoři oznámili dva tisíce účastníků.

Tisíc lidí se čeká na Václavském náměstí na shromáždění proti rasové náboženské nesnášenlivosti. I tato demonstrace se má vydat na pochod. Půjde na náměstí Republiky, kde budou proti daňovým rájům 1. máje před polednem protestovat příznivci platformy Zleva proti xenofobii. Chtějí upozornit na noční útoky na pražské kavárny zařazené do sítě Hate Free.

Nejasné uzavírky

Opačně zaměřený protest nazvaný Proti vlastizrádcům! pořádá odpoledne Národní demokracie. Svolavatelé žádají demisi vlády, předčasné volby a vydají se na pochod z Mariánského náměstí na Slovanský ostrov.

Sociální demokraté se sejdou se svými voliči na Střeleckém ostrově, na stejném místě se dopoledne setkají anarchisté. ODS ohlásila akci na Petříně a komunisté u Křižíkovy fontány na Výstavišti.

Mluvčí policie nespecifikovala ani konkrétní uzavírky komunikací, protože policie zatím neví, jestli se nebudou některá shromáždění z důvodu nízké účasti slučovat, případně kdy pochod začne a jak dlouho potrvá. Podle aktuální situace se hodlá zařídit i pražský dopravní podnik.

Reklama

Výběr článků

Načítám