Hlavní obsah

Soud muži neprokázal, že hodil spolubydlícího do jímky a nechal zemřít

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

V pochybnostech ve prospěch obžalovaného. Touto právnickou zásadou se ve středu řídil trestní senát Krajského soudu v Hradci Králové, když zprostil 37letého Radka Charváta obžaloby z pokusu vraždy a následného nedbalostního zavinění smrti 57letého muže. Jeho tělo našli policisté loni v únoru v jímce rodinného domu v Nové Vsi na Rychnovsku, kde oba muži žili.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaného Radka Charváta soud zprostil viny z vraždy

Článek

Charvát přesto zřejmě vězení neunikne. Za pokus těžkého ublížení na zdraví ho totiž soud poslal na 3,5 roku do vězení  a současně mu nařídil ústavní protialkoholní léčbu.

Trestní senát tak potrestal napadení poškozeného v prosinci 2014, k němuž se Charvát doznal. Útočník při něm své oběti způsobil zranění, s nimiž se pak napadený dva týdny léčil v nemocnici.

Policie se začala pátrat po majiteli poloviny rodinného domku v Nové Vsi na Rychnovsku loni v únoru. Po několika dnech ho našli ve více než dvoumetrové jímce, zakryté betonovým poklopem. Soudní znalec konstatoval, že poškozený zemřel už před delší dobou. Nepodlehl však mnohačetným ranám na hlavě, ale podchlazení. Do odkalovací jímky byl totiž vhozen sice v bezvědomí, ale živý.

Pravděpodobným pachatelem se ukázal být podnájemník mrtvého Radek Charvát. Měli spolu dlouhodobé spory, oba také přes míru holdovali alkoholu.

Případ vyšetřovala stejná skupina jako Lukáše Nečesaného a můj případ by jim už zlomil vaz
obžalovaný

„Na jedné straně je pravda, že obžalovaný měl s poškozeným významné rozpory, vzrůstala v něm frustrace a také způsob napadení vykazoval obdobné rysy s napadením, k němuž se obžalovaný doznal. I jeho osobnostní profil prokazuje, že byl schopen podobný čin spáchat. Ale zůstaly určité pochybnosti,“ uvedl předseda senátu Miroslav Mjartan.

V pochybnostech ve prospěch obžalovaného

Pochyby se podle něho týkají zejména doby smrti poškozeného. Někteří svědci totiž tvrdí, že poškozeného spatřili i po datu stanoveném znalcem jako čas smrti. Bez pochybností se nepodařilo prokázat ani osobní účast Charváta na smrti poškozeného, ani nebyla vyvrácena varianta, že ho zranila jiná osoba. Charvát tak byl odsouzen za napadení v opilosti z prosince 2014, k němuž se u soudu doznal.

„Policie svou práci nezvládla a státní zástupkyně je nyní kryje. A lže, když tvrdí, že jsem v přípravném řízení odmítl vypovídat. Případ vyšetřovala stejná skupina jako Lukáše Nečesaného a můj případ by jim už zlomil vaz,“ nebral si servítky obžalovaný, který si pro osočování státní zástupkyně vysloužil napomenutí soudu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Radek Charvát u hradeckého soudu

„Policie buď úplně selhala, nebo kryje někoho jiného,“ tvrdil obžalovaný ve své závěrečné řeči s tím, že kriminalisté údajně manipulovali s důkazy na místě činu.

Rozsudek není pravomocný. „Rozhodnutí je jiné proti mému závěrečnému návrhu. Pokud se jedná o zprošťující výrok, zvážím podání odvolání po doručení písemného zdůvodnění, neboť jsem přesvědčena, že předložené důkazy byly dostačující pro rozhodnutí o vině,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová, která požadovala trest okolo 14 let vězení.

Pravý pachatel může být stále na svobodě

Lhůtu k podání odvolání si ponechal i obžalovaný. „Soud došel k tomu, že přímé důkazy skutečně nemohou svědčit proto, že obžalovaný skutek spáchal. U prvního skutku se doznal, ale rozhodnutí, zda je výše trestu adekvátní, ponechám ještě na poradě s klientem,“ řekl právní zástupce obžalovaného Jiří Janeba, jenž nevylučuje, že se pravý pachatel stále pohybuje na svobodě.

„S ohledem na to, jakým způsobem bylo vedeno vyšetřování a k čemu došel soud,  je pravděpodobné, že pravý pachatel musí někde být,“ dodal právník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám