Hlavní obsah

Jsem velký hříšník, ale nevraždil bych, hájí se u soudu doktor Barták

Právo, Michael Polák
Liberec

Teprve ve vězení jsem si uvědomil, jak velký jsem hříšník. U Krajského soudu v Liberci to v úterý prohlásil stíhaný lékař Jaroslav Barták. Soud projednává obžalobu, podle které plánoval násilnou smrt bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděry a pravoslavného kněze Eugena Freimanna.

BEZ KOMENTÁŘE: Jaroslav Barták u soudu v LiberciVideo: Novinky

 
Článek

Vydíráním chtěl Barták údajně získat více než 80 miliónů korun, jež hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska.

Odpykává si už čtrnáctiletý trest za znásilňování a zneužívání svých asistentek a k soudu ho doprovázela vězeňská eskorta.

„Je pravda, že poprvé jsem byl odsouzen spravedlivě, i když za jiné dívky. Ale tato druhá věc je uměle vytvořená,“ tvrdil v úterý před soudem Barták.

„Dříve jsem se stýkal s představiteli všech církví, i s těmi nejvyššími, ale neuvědomoval jsem si, jak velký jsem hříšník. Až ve vězení jsem si to začal postupně uvědomovat, ale nikdy bych nezatížil své svědomí takovým činem, jako je vražda. Naneštěstí jsem se dostal do vězení s podvodníky, kteří na mě vytvořili takovéto pseudokauzy,“ dodal.

Foto: Michael Polák, Právo

Lékař Jaroslav Barták

Barták tak reagoval na vystoupení duchovního Jana Valeše, jehož svědectví si vyžádala Bartákova obhájkyně Hana Riedlová. Kazatel Jednoty bratrské se Bartáka otevřeně zastal.

„Hovořil jsem s ním mnoho hodin a zjistil jsem, že první soudní proces byl oprávněný. Řekl jsem mu jasně, že si to musí odsedět a že musí pochopit svou vinu,“ uvedl duchovní.

„Pokud jde o druhý případ, tak mé pozorování a další okolnosti mě vedou k přesvědčení, že někdo jiný ho chce zlikvidovat. Možná někdo z okruhu příbuzných žen, kterým ublížil,“ dodal kazatel.

Po jeho výpovědi se soudní senát odebral k poradě. Jednání pak odročil na středu, kdy vyslechne kriminalistu, který plánování vražd začal vyšetřovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám