Hlavní obsah

Vraždou se nám chlubil, nařkl kolega z vazby obžalovaného. Ten to popřel

Novinky, bad
Praha

Dvacetiletý Jiří Bureš, jeden ze čtveřice obžalovaných z brutální vraždy bezdomovce v Rakovníku, se podle spoluvězně z pankrácké vazby několikrát chlubil, jak muže pobodal a podřízl a nakonec si mu sedl na hrudník a dal si cigaretu. Bureš u Krajského soudu v Praze v pondělí všechno kategoricky odmítl a označil to za nesmysl. Verdikt v případu padne ve čtvrtek.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Jiří Pelc, Jiří Bureš (v červeném tričku) a Petr Vitouš (v pozadí) přicházejí k soudu.

Článek

Oznámení poslal ve formě dopisu Milan Bešťák, který v současnosti čelí obžalobě z pokusu o vraždu svého známého. Bureš prý v pankrácké vazební věznici několikrát svým spoluvězňům popisoval, že muže „devětkrát bodl do srdce, potom jej obešel a podřízl mu hrdlo, pak si mu sedl na hrudník a dal si cigaretu.“

Bešťák měl prý z jeho vyprávění špatný pocit. „Šel z něj strach a hrůza, jako by si v tom liboval. Měl šílený výraz ve tváři,“ píše v dopise vězeň, který prý kvůli Burešovi v noci nespal, protože se ho bál. Bureš prý také tvrdil, že je od deseti let na drogách.

Bureš Bešťákovo tvrzení rezolutně odmítl. „Neznám, nevím, kdo to je. Je to úplnej nesmysl. Tadyto jsem neříkal,“ prohlásil obžalovaný, který při předchozím jednání přiznal, že bezdomovce bodl dvakrát do nohy a do ruky.

Rozsudek by mohl padnout ve čtvrtek

Soud po přečtení dopisu pokračoval v projednávání vraždy bezdomovce, a sice přehráním záznamů z rekonstrukce, čímž soudkyně Alexandra Chrdleová ukončila dokazování a jednání odročila na čtvrtek, kdy zazní závěrečné řeči a měl by také být vynesen rozsudek.

K brutální vraždě došlo loni v polovině srpna v domku bývalé váhy v Rakovníku. Jiří Pelc (51), David Zelenka (30), Jiří Bureš a Petr Vitouš (51) se podle obžaloby po společném popíjení s poškozeným pohádali kvůli tomu, že údajně zabil a znásilnil svou přítelkyni.

Všichni čtyři se měli na muže vrhnout a několik desítek minut ho mlátit, kopat a skákat mu po hrudníku. Nakonec Zelenka s Burešem podle spisu vzali nůž a ležícího muže několikrát bodli do břicha. Vitouš ho navíc ještě přiškrtil. Tělo bezdomovce pak zabalili do deky a hodili přes plot, jeho osobní věci spálili.

Muži se k činu víceméně přiznali, hlavní vinu ale svalují jeden na druhého. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám