Hlavní obsah

Muž pronásledoval v Hodoníně svou rodinu a střílel po ní, dostal 16 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Dalších 16 let bude mít na přemýšlení o zpackaném životě čtyřiačtyřicetiletý Jiří K. z Hodonína. Ten loni v květnu v opilosti pronásledoval po městě v autě svou bývalou ženu a dvě děti a střílel po nich. Při následné honičce s policií málem přejel několik lidí a policisté nakonec museli jeho auto vytlačit ze silnice. Rozsudek nad mužem vynesl v pondělí brněnský Krajský soud.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří K. v únoru před soudem tvrdil, že nechtěl nikomu ublížit.

Článek

K celé události došlo loni 22. května odpoledne. Opilý muž nejdříve telefonem vyhrožoval své bývalé manželce. Protože své hrozby stupňoval, žena raději naložila do auta své dvě děti a zamířili na policejní služebnu.

Po cestě ale na bývalého manžela a otce dětí narazili a on ihned svým autem začal druhý vůz pronásledovat a přitom pálil z malorážky. Jedna střela dokonce prorazila plechy na zadní části auta a zastavila se až v zadní sedačce, na které seděl syn střelce. Prchající rodině se nakonec podařilo zajet do dvora městské policie a střelec začal ujíždět před policejní hlídkou.

Nic si nepamatuje

„Přitom najel na chodník u základní školy, kde bylo osm lidí včetně malých dětí. Obžalovaný pak vjel na červenou do křižovatky a srazil se s projíždějícím vozidlem, v němž zranil dvě ženy,“ upozornila soudkyně Jaroslava Bartošová. Zběsilou jízdu nakonec ukončila až srážka s policejním vozem.

„Asi mně přeskočilo. Skoro nic si z toho nepamatuju. Já bych přece nikoho nezabil, děti mám rád. Jen mi to nikdo nevěří,“ posmrkával před soudem muž, který měl v době zběsilého pronásledování v krvi 1,65 promile.

Střelce se před soudem zastávala i jeho manželka s tím, že její exmanžel není žádný vrah, a kdyby se prý šel léčit, mohli by to možná dát znovu dohromady.

Soudkyně Bartošová ale na takové řeči neslyšela a muže potrestala za pokus o vraždu, za obecné ohrožení a nedovolené ozbrojování. „Že jsme tady neřešili vraždu, bylo spíše dílem náhody,“ upozornila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám