Hlavní obsah

Policejní Kobra uťala miliónové kšefty falešným řezníkům

– Pardubice
Právo, Zdeněk Seiner

Před týdnem vtrhla za ranního rozbřesku stovka mužů policejního komanda v pěti okresech na východě Čech do domů lidí, kteří čtyři roky úspěšně předstírali, že jsou velkoproducenty masa a že ho vyvážejí na Slovensko. Jenže vše byl daňový podvod. Z krácení daně policie následně obvinila šest lidí. Škoda dosáhla téměř 60 miliónů korun.

Foto: Koláž Novinky.cz s použitím tým Kobra

Logo vyšetřovacího týmu daňové Kobry

Článek

„Podstatou celého podvodu byly fingované dodávky masa a masných výrobků na Slovensko za půl miliardy korun, které byly vykazovány jako osvobozené plnění od daně,“ nastínil princip nelegální, ale v posledních letech dost časté daňové finty Ondřej Vašátko, ředitel krajského Finančního úřadu v Pardubicích.

Tím se podle něj kromě krácení státního rozpočtu také pokřivil trh a byli znevýhodněni ostatní podnikatelé.

Maso dováželi na jména bílých koňů

Falešní řezníci a exportéři neskutečného množství masa doplatili na svou nenasytnost. Při stále rostoucích číslech a požadavcích na navrácení daně zablikala varovná žárovka nejdříve u specialistů na daňové úniky pardubického berňáku.

Ukázalo se, že slovenským odběratelem je společnost, která nikdy žádné maso a masné výrobky z České republiky nenakupovala
Iva Stejskalová, pardubický finanční úřad

„Při výměně informací se slovenskou finanční správou se ukázalo, že slovenským odběratelem je společnost, která nikdy žádné maso a masné výrobky z České republiky nenakupovala. Brzy se objevili další slovenští fiktivní odběratelé vepřových půlek, hovězího masa nebo třeba i mraženého kuřecího, klobás či párků,“ vysvětlila Iva Stejskalová, vedoucí odboru nepřímých daní pardubického finančního úřadu.

Podle falešných dokladů maso z Česka měly také dovážet účelově založené a nedohledatelné společnosti na jména bílých koňů, nebo dokonce i jedna nic netušící stavební firma.

Policisté z Kobry, kteří se případu po upozornění finančního úřadu ujali, si pochvalovali spolupráci s berními úředníky u nás i na Slovensku. Velmi cenné informace dodala i slovenská policie. Zatčeno bylo pět mužů a jedna žena.

„Obviněni byli dva jednatelé firem, které s masem a masnými výrobky obchodovaly nebo se na transakcích podílely. Dalšími jsou obchodník, který zajišťoval informace a podklady k údajným slovenským odběratelům zboží, řidič, který maso rozvážel a nepravdivě potvrzoval přepravu na Slovensko, účetní a zaměstnanec obchodní společnosti,“ informoval kriminalista David Kakrda, šéf pardubického kobratýmu.

Účet nemusí být konečný

U čtyř obviněných souhlasil královéhradecký okresní soud se vzetím obžalovaných do vazby.

„Já bych nesmírně ocenil, že se podařilo policii zajistit 92 procent z těch necelých šedesáti miliónů korun, o které byla krácena daň,“ pochvaloval si prozatímní úspěch akce ředitel pardubického FÚ Vašátko.

Vyšetřovatelé vedení nevylučují, že budou nalezeny další případy krácení daně podvodnými řezníky a účet ještě není konečný.

Ani není zdaleka dostatečně zmapováno, kde skončilo maso deklarované jako vyvezené a kteří prodejci či hostinští nakupovali za „výhodné ceny“.

Výběr článků

Načítám