Hlavní obsah

Policie zveřejnila záběry zachycující poškození čínských vlajek

Novinky, jap

Pražská policie v pondělí zveřejnila videozáznam zachycující podezřelého muže házejícího vejce s barvou. Podle policie měl tento muž před návštěvou čínského prezidenta v Praze poškodit větší množství čínských vlajek.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamery zachytily muže, který v Praze poškodil barvou čínské vlajkyVideo: Policie ČR

 
Článek

K události došlo 26. března, těsně před oficiální návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Podle zveřejněných záběrů muž házel na několika místech v Praze na vlajky vejce naplněná barvou.

„Případ je kvalifikovaný jako trestný čin poškození cizí věci, za což pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok,” uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Firma, která čínskou výzdobu zajišťovala, vyčíslila vzniklou škodu na 50 tisíc korun. Policie ale kromě pachatele hledá také dalšího muže zachyceného na záběrech. Ten by mohl být důležitým svědkem.

„V souvislosti s tímto případem pátráme po mužích, kteří jsou zachyceni na záběrech. Jestliže některého z nich poznáváte, kontaktujte linku 158,” dodal Daněk.

Ovčáček vinil z činu TOP 09

„Plnou politickou a morální odpovědnost za tyto vandalské činy nese jednoznačně a jedině TOP 09, jejíž starosta Prahy 6 vyslovil veřejně pro vandalismus pochopení,” uvedl na konci března mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Ovčáček tak narážel na vyjádření starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře, který se tehdy k poškození vlajek vyjádřil na svém facebookovém profilu. „V případě člověka, který dnes ‎v noci odřízl na Evropské ze sloupu veřejného osvětlení čínskou vlajku, nemohu jinak než si postesknout: jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá,” napsal.

Většina poškozených vlajek se nacházela právě na území Prahy 6. Kromě poškození vlajek barvou řešila policie také muže, který dvě čínské vlajky ze sloupu jednoduše odřezal. Toho však policisté zadrželi přímo při činu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám