Hlavní obsah

Bývalý šéf Sparty žaluje stát o více než 80 miliónů

Novinky, bad
Praha

Bývalý šéf fotbalové Sparty Petr Mach žádá po státu 3,5 miliónu dolarů (zhruba 83 miliónů korun) plus úroky jako náhradu majetkové a nemajetkové škody. V pátek u soudu prohlásil, že se ze soudního spisu ztratil klíčový důkaz, který dokazoval, že se přes jeho účty ve Švýcarsku praly peníze z privatizací velkých českých podniků. Tento důkaz byl podle něj následně ještě zfalšován. Žalobou se v pátek začal zabývat Obvodní soud pro Prahu 2.

Foto: Petr Horník, Právo

Podnikatel Petr Mach u Obvodního soudu pro Prahu 2

Článek

Jeden z prvních úspěšných polistopadových podnikatelů (byl například exkluzívním dovozcem Opelu) a bývalý sponzor ODS byl v roce 2001 odsouzen na pět a půl roku vězení za neproclený luxusní vůz BMW. Když se po uplynutí poloviny trestu dostal za dobré chování na svobodu, zjistil, že mu kdosi vytuneloval jeho účty ve švýcarských bankách. Tamní vyšetřovatelé se případem začali zabývat v roce 2011.

Švýcaři v rámci mezinárodní právní pomoci požádali ČR o vydání potřebného dokumentu z Machova spisu, který má podle Macha dokazovat neoprávněné výběry z jeho kont. Jenže ten se prý ztratil a nikdo neví kam ani kdo za to může. Jde minimálně o výběrní lístek na 930 tisíc dolarů, jehož originál měl být založen v Machově spisu u Obvodního soudu pro Prahu 2. Místo toho byla podle Macha před dvěma lety do spisu založena zmanipulovaná fotokopie.

„Je zřejmé, že tam chybí podpis, a je zřejmé, že žádná banka by na základě takového výběrního lístku neprovedla ten výběr, zvlášť u tak vysoké částky,“ řekl soudu Mach s tím, že na lístku chybí i ověření banky. Lístek se podle Macha nejprve nacházel v nezmanipulované formě ve spise, následně zmizel a nedal se dohledat, za což se mu omluvil soudce Vít Bičák, a nakonec se opět objevil ve spise, ovšem už poupravený, tedy chyběly podpisy i čísla účtů.

Ministerstvo manipulaci i žalobu odmítá

Ministerstvo spravedlnosti, zastoupené Miroslavem Bednářem, žalobu odmítlo. Jednak kvůli možnému promlčení nároku, jednak kvůli tomu, že údajně nebyly dány podmínky odpovědnosti státu za škodu, a konečně proto, že tvrzení žalobce jsou podle Bednáře vágní a neurčitá.

Navíc podle loňského vyjádření ministerstva byla jakákoliv manipulace s Machovým spisem jednoznačně vyvrácena. Ve spise ale podle Macha původní dokument stále chybí. „Ani bychom tady nebyli, kdyby mi protistrana vydala ty dokumenty, já bych si odjel do banky pro své peníze, ale protistrana k tomu není ochotná,“ prohlásil Mach.

Podle Macha proteklo během pobytu ve vězení přes jeho švýcarská konta 150 miliónů dolarů, byly vydávány platební karty na jeho jméno, šeky a hypotéky po celém světě. Mach má za to, že šlo o peníze z privatizace velkých podniků.

Mach podle svých slov v ničem větším momentálně nepodniká a soustřeďuje se na tuto záležitost. „Velmi mě to finančně poškodilo,“ povzdechl si před novináři po skončení jednání, které bylo odročeno na srpen.

Reklama

Výběr článků

Načítám