Hlavní obsah

Hasiči na Českolipsku likvidovali požár speciálním vodním paprskem

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Hasiči Libereckého kraje ve středu poprvé použili speciální hasicí zařízení Cobra při požáru motorestu u České Lípy. Cobra zvládne vodním paprskem proříznout i metr silnou cihlovou zeď a poradí si i s dalšími stavebními materiály. Do místnosti, kam pronikne, pak speciální tryskou vypustí vodní mlhu. Ta se okamžitě promění v páru a prostor ochladí.

Foto: HZS Libereckého kraje

Speciální zařízení Cobra

Článek

„Cobra pomohla především při hašení v mezistropí, kam se hasiči jen obtížně dostávají,“ uvedla mluvčí hasičů Zdeňka Štrauchová.

Profesionální hasiči získali letos do Libereckého kraje hned čtyři cisterny s Cobrou, v každém okrese mají po jedné. Ještě minulý týden probíhala cvičení, při kterých se hasiči učili, jak zařízení používat.

Foto: HZS Libereckého kraje

Hasiči při hašení motorestu

Posloužil jim k tomu objekt bývalé vlakové zastávky v Luhu pod Smrkem, který byl určen k demolici. V uzavřeném místě nasadili Cobru.

„Prostor zchladili vodou, odvedli páry a zbytek zplodin hoření a nakonec zlikvidovali požár za pomocí útočného proudu. Nacvičili si také průrazy přes cihlovou zeď," popsal Jaromír Mottl, velitel stanice profesionálních hasičů v Liberci.

Foto: HZS Libereckého kraje

Hasiči při hašení motorestu

V Zahrádkách došlo poprvé na ostrou akci. Zabránit šíření požáru se tu hasičům podařilo až po čtyřech hodinách. Během zásahu došlo k prohoření části podlahy půdního prostoru, podlaha se propadla do druhého patra. Žádný z hasičů nebyl zraněn. Na místě zasahovalo šest jednotek hasičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám