Hlavní obsah

Po dvaceti letech stanuli před soudem kvůli loupežím. Mezitím si pořídili domy i zlato

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Z pokusu o vraždu, loupeží a podvodů se před Krajským soudem v Ostravě od úterka zodpovídají čtyřiačtyřicetiletý Roman Bedřich Kaňka a o osm let starší Miloslav Doležel. Ti v letech 1994 až 2005 přepadli několik vozů bezpečnostních agentur a jeden poštovní vůz. Celkově měla dvojice uloupit zhruba 11 miliónů korun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obžalovaný Miloslav Doležel se po letech přiznal.

Článek

Doležel je navíc obžalovaný z nedovoleného ozbrojování, Kaňka z neoprávněného opatření a padělání, pozměnění platebního prostředku.

Jeho bývalá družka, dnes manželka, třiačtyřicetiletá Romana Kaňková, stojí před soudem kvůli podílnictví. Za peníze z loupeží totiž měla v posledních letech koupit dva rodinné domy, byt a v jedné z německých bank 41 zlatých cihliček v hodnotě 41 tisíc eur.

Spolu s Kaňkou, který si momentálně odpykává trest ve vězení za jinou trestnou činnost, a Doleželem se jednotlivých akcí zúčastnilo i několik dalších spolupachatelů. Jejich trestní stíhání je však už promlčené.

„Obžaloba se týká především trestných činů loupeží, krádeží, podvodu,“ uvedl státní zástupce David Bartoš.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obžalovaný Roman Bedřich Kaněk, za ním obžalovaný Miloslav Doležel

Dodal, že k nejzávažnějšímu skutku došlo počátkem března v roce 2000 v Olomouci, kdy se oba muži dohodli na tom, že přepadnou vůz České pošty převážející peníze.

„To učinili, přitom došlo k postřelení řidiče poštovního vozidla. Tento trestný čin je kvalifikován jako pokus vraždy,“ doplnil. Podle obžaloby vystřelil Doležel na šoféra poštovního vozu. Dvakrát ho zasáhl do hlavy a hrudníku, čímž mu způsobil těžké zranění, s jehož následky se bude potýkat do smrti.

Kariéru odstartovali v roce 1994

Kaňka s Doleželem „úřadovali“ poprvé v prosinci 1994, když přepadli auto s tržbou soukromé firmy a ukradli 1,1 miliónu korun. V březnu 1995 v Praze převlečeni za pracovníky bezpečnostní agentury vylákali od pracovníků společnosti Coca-Cola 903 tisíc.

O pět let později přepadli poštovní vůz v Olomouci, z kterého ukradli dva milióny. V červenci 2002 ukradli několik aut od prodejce z Velkého Meziříčí a v dubnu 2005 v Českých Budějovicích přepadli další auto převážející hotovost.

Vyšetřování všech případů kriminalisté po letech odložili. Vrátili se k nim až poté, co se Doležel, který před soudem stojí coby spolupracující obviněný, po letech přiznal. „Byl v minulosti stíhán za něco jiného a doznal se i k této trestné činnosti,“ uvedl státní zástupce Bartoš.

Doležel vyšetřovatelům popsal, jak si místo budoucího zločinu obhlédli vždy s předstihem a z úkrytu, většinou pronajatého bytu, pozorovali budoucí oběť. Doležel se ve všech případech přiznal, Kaňka odmítl u soudu vypovídat. Hlavní líčení bude pokračovat výpověďmi svědků a znalce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám