Hlavní obsah

Bankéř měl vydírat obchodníka. Vydával se prý za detektiva a vyhrožoval Čečenci

Novinky, bad
Praha

Až dvanáct let za mřížemi může strávit finanční analytik Vít Šindelář, který podle obžaloby telefonicky vydíral obchodníka Jiřího K. Měl po něm chtít pět miliónů korun za to, že nevyzradí informace o jeho údajně podvodném podnikání. Šindelář v pondělí u pražského městského soudu jakoukoliv vinu odmítl a tvrdil, že obchodníka nezná.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Šindelář, do loňského roku finanční analytik České exportní banky, měl podle obžaloby  z nově zakoupené SIM karty poslat K. loni v lednu tuto textovou zprávu: „Mám pro vás životně důležité info. Zavolejte.“

Jiří K., obchodník s dluhopisy a spoluzakladatel jedné finanční a investiční společnosti neváhal a na neznámé číslo zavolal. Na druhé straně se údajně ozval softwareově pozměněný hlas, který se představil jako „elitní policejní detektiv“. Podnikateli měl sdělit, že má informace o tom, že jeho firmy v USA jsou fiktivní a titul docent „zcela falešný“.

Údajný detektiv žádal po obchodníkovi pět miliónů korun. Tašku s penězi mu měl předat na hlavním nádraží v Praze. Výběr peněz na obchodníkovo jméno měl Šindelář podle obžaloby v bance objednat.

Podnikatel dorazil na nádraží i s policií, k předávce peněz ale nedošlo. Následovaly proto další esemesky, které podle spisu mimo jiné zmiňovaly možný „zásah Čečenců“, pokud by obchodník nespolupracoval. Ten se začal obávat o život a svou rodinu, a proto před plánovaným druhým pokusem o předání kontaktoval policii, která při něm Šindeláře loni v červnu zadržela.

Nevhodná osoba

„S obžalobou nesouhlasím, celé mi to připadá jako komplot,“ uvedl u soudu Šindelář. „V České exportní bance jsem se stal nevhodnou osobou, což vygradovalo v mé zatčení a zrušení pracovního poměru,“ řekl. Na vysvětlenou dodal, že před svým zadržením hlásil nadřízeným podezřelé transakce, odpovědí mu prý byly „úsměšky a nezájem věc řešit.“

Telefon, ze kterého měla komunikace probíhat, byl prý doručen na recepci na jeho jméno, což prý ale nijak neřešil.

„Není mi známo, jaká hra se tady hraje. Pana K. jsem nikdy neviděl, neznám ho a nijak jsem s ním nekomunikoval. Jeho firmu znám povrchně,“ řekl Šindelář. Vzápětí odmítl odpovídat na otázky soudu i státního zástupce.

Samotný K. se k soudu v pondělí nedostavil, omluvil se kvůli nemoci. Stejně tak nepřišli i další svědci, předseda senátu soudu Tomáš Kubovec musel líčení odročit na červen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám