Hlavní obsah

Hlásil bomby na nádražích ze zoufalství z dluhů, dostal dva roky natvrdo

Praha

Obvodní soud pro Prahu 4 poslal na dva roky do vězení 30letého muže, který loni na podzim vyhrožoval bombou na nádražích. Rozsudek dosud není pravomocný, řekl na dotaz Novinek mluvčí soudu Michal Dvořák. České dráhy podle své mluvčí nestihly do rozsudku spočítat škody způsobené omezeným provozem. Muže tak telefonáty přijdou na 3 500 korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Anonym ohlásil na hlavním nádraží v Praze bombuVideo: Novinky

 
Článek

Soud rozhodl již na konci března, obžalovaný byl uznán vinným ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy.

„Byl odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 24 měsíců. Zároveň bylo rozhodnuto o povinnosti nahradit škodu České republice v celkové výši 3 488 Kč jako náhradu nákladů vzniklých Policii ČR při zákrocích souvisejících s trestnou činností obžalovaného,“ konstatoval Dvořák.

Již dříve Novinky informovaly, že pachatel vyšetřovatelům řekl, že nevěděl, co si od činu sliboval. Nechtěl prý splácet půjčky, a tak si myslel, že když ohlásí bombu a půjde pak do vězení, že nebude muset platit své závazky. [celá zpráva]

Volal třikrát

Třicetiletý muž z Olomoucka podle policie svůj nápad zrealizoval 21. listopadu. Nejprve kolem poledne zatelefonoval na linku 158 s tím, že na hlavním nádraží v Brně je uložena bomba. Nádraží bylo prohledáno za provozu. O pár hodin svou akci zopakoval, přičemž poslal SMS městské policii. Prohlídka večer opět proběhla za plného provozu a bez omezení.

Anonym však usoudil, že to nestačí, a druhý den kolem osmé hodiny večer zavolal na linku 158 a oznámil bombu na hlavním nádraží v Praze. Prohlídka tam trvala dvě hodiny, policisté prohledávali vlaky ve stanici a další nebyly na nádraží vpouštěny. Nezastavovalo ani metro.

České dráhy v březnu uvedly, že v případu brněnského nádraží jim nevznikly žádné škody. V případě Prahy mluvčí drah Kateřina Šubová vzkázala, že společnost sčítá škody za ujeté přípoje a podobně. „Uplatnit škody nám zákon umožňuje až do zahájení hlavního líčení a učiníme tak,“ uvedla.

Policie dráhy prý neinformovala 

Dvořák však Novinkám potvrdil, že nikdo další se do rozsudku s nárokem na náhradu škody nepřihlásil. Podle pátečního vyjádření Českých drah je zvykem, že o vedení trestních řízení je policie informuje spolu se žádostí o vyčíslení škody.

„V poptávané věci jsme nebyli ze strany orgánů činných v trestním řízení o těchto skutečnostech vyrozuměni, získali jsme je prostřednictvím médií na počátku března. Obviněný byl ve věci odsouzen dříve, než jsme mohli výši škody spolehlivě zjistit a zdokumentovat,“ sdělila mluvčí Šubová.

Doplnila, že případné vymáhání škody vůči pachateli v civilním řízení, dráhy zvažují. „Bereme přitom v úvahu i další veřejně dostupné informace o pachatelových majetkových poměrech,“ shrnula mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám