Hlavní obsah

Exmístostarosta Mariánských Lázní Horký dostal podmínku za uplácení

Cheb

Soud v Chebu potrestal podmínkami bývalého místostarostu Mariánských Lázní Petra Horkého a lobbistku Janu Mrencovou za úplatkářství. Horký dostal šestnáctiměsíční podmíněný trest s odkladem na dva roky, Mrencová 24 měsíců podmíněně s odkladem na 2,5 roku.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Petr Horký na archivním snímku

Článek

Mrencová také musí zaplatit 25 000 korun, Horký 20 000 Kč. Horký je soudně stíhán i v další kauze, kde je obžalován z tunelování bývalého karlovarského bytového podniku.

Případ vyšel najevo při telefonních odposleších Horkého na podzim roku 2014 kvůli vyšetřování jiného činu, kde bylo nakonec jeho stíhání zastaveno. V jednom z odposlechů ale policisté zachytili hovor, ve kterém Mrencová říká Horkému, že hrozí, že o něm chce psát negativně redaktor MF Dnes, ale že to může odvrátit. Za to požádala Horkého o 25 000 korun. S penězi pak policisté Horkého před schůzkou i zadrželi.

Ukázka vztahů mezi politiky a médii

Při vyšetřování se ale nezjistilo, jaký redaktor chtěl o Horkém psát a ani šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl o takovém tématu nevěděl. Obhajoba obou obžalovaných naopak tvrdila, že Mrencová, která pro Horkého i v minulosti dělala PR služby, jen navrhovala pokračování služeb.

Obhájce Mrencové se na místě odvolal, obhájce Horkého si ponechá lhůtu na rozhodnutí o odvolání.

Soudce Jiří Kutílek při zdůvodnění trestu poznamenal, že tento případ ukazuje, jak to funguje mezi politiky a médii. Jen málokdy se ale podaří takové postupy odhalit, konstatoval.

Odposlechy jsou přípustné

Hlavním bodem celého případu byl spor o zákonnost odposlechů. Obhájci tvrdili, že byly pořízeny nezákonně, při jiném vyšetřování, a navíc už v době, kdy bylo proti Horkému zahájeno trestní řízení. Soudce ale na základě nálezu Nejvyššího soudu uznal odposlechy přípustnými a ve středu u soudu také zazněly.

Horký čeká na verdikt soudu i v případu karlovarského bytového podniku, kdy je obžalován z porušení povinností při správě cizího majetku. Tam už u okresního soudu dostal dva roky nepodmíněně, ale krajský soud rozsudek zrušil a vrátil věc k novému projednání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám