Hlavní obsah

Brutálně zmlátil kamaráda a pak ho nechal zemřít na chodbě. Dostal 15,5 roku

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Malicherná opilecká hádka stála u zrodu konfliktu, při kterém loni v srpnu ubil dvaatřicetiletý Ivan Hudec ve Vrbně pod Pradědem svého o dvacet let staršího kamaráda, jehož u sebe občas nechával přespávat. Za obzvlášť surovou vraždu mu ve středu Krajský soud v Ostravě vyměřil 15,5 roku vězení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ivan Hudec se u ostravského soudu

Článek

Tragédie se odehrála 23. srpna v nočních hodinách. Oba muži celý předcházející den strávili společným popíjením. Hudec svého kamaráda kvůli banálnímu konfliktu nejprve ve svém bytě srazil na zem, kde na něj začal našlapávat, kopat ho a bít pěstmi.

„Celá šarvátka vyvrcholila tím, že bezvládného muže vytáhl na chodbu domu, kde ho ponechal bez pomoci. Tam muž na následky způsobených poranění zemřel,“ uvedl státní zástupce David Bartoš.

Ptal jsem se ho, jestli mám zavolat sanitku, ale jen něco zamumlal
obžalovaný

Žádný větší motiv podle něj na vraždě nelze hledat. „Z mého pohledu šlo o další z řady malicherných opileckých konfliktů, které v těchto případech nemají žádné racionální vysvětlení,“ dodal Bartoš.

Prý ho urážel

Obžalovaný u soudu odmítl vypovídat, a tak soudkyně přečetla jeho výpověď, kterou učinil před policejním vyšetřovatelem. V této výpovědi muž podrobně popsal popíjení, které předcházelo konfliktu, i napadení, k němuž došlo v pokoji jeho bytu. Obžalovaný se hájí tím, že jeho známý byl opilý a neustále ho urážel. „Šel jsem spát a myslel jsem si, že dá pokoj. Místo toho se ale na mne vrhnul a začal mne škrtit,“ vypověděl obžalovaný.

Přiznal, že ho pak ve snaze odvrátit další bití napadl. „Dal jsem mu dvakrát nebo třikrát pěstí,“ přiznal. Nakonec ho podle svých slov vyhodil z bytu. „Zůstal ležet na chodbě. Ptal jsem se ho, jestli mám zavolat sanitku, ale jen něco zamumlal. Pochopil jsem to tak, že žádnou pomoc nepotřebuje. Tak jsem mu přinesl polštář,“ dodal obžalovaný s tím, že si myslel, že usnul.

Po celou dobu konfliktu se v bytě nacházela také společná známá obou mužů, která v bytě i přespala. „Ráno říkala, že stále leží na chodbě a spí. Šel jsem se podívat a bylo mi jasné, že je mrtvý. Myslel jsem, že asi v noci vstal a spadnul ze schodů,“ řekl obžalovaný, který následně celou záležitost oznámil na tísňovou linku. „Je mi to moc líto. Kdybych to mohl vrátit, nikdy bych ho k sobě domů nepozval,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám