Hlavní obsah

Přijde mi to jako sci-fi, odmítl policista účast na plánovaném přepadení vily exradního Blažka

– Praha
Novinky, bad

Policista a fotbalový rozhodčí Zdeněk Vaňkát v pátek před pražským městským soudem popřel, že by měl cokoli společného s údajně plánovanou loupeží ve vile bývalého pražského radního Rudolfa Blažka (ODS), ze které je spolu s dalšími čtyřmi muži obžalován. Své spoluobžalované až na jednoho prý nikdy neviděl.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný Zdeněk Vaňkát

Článek

„S lidma, co tady jsou, jsem se nikdy neviděl, na místě, kde se mělo přepadení stát, jsem nikdy nebyl,“ prohlásil rezolutně u soudu Vaňkát, který měl podle obžaloby krýt záda skupině mužů, která v roce 2014 údajně plánovala loupežné přepadení ve vile bývalého náměstka pražského primátora a bývalého náměstka ministra obrany Blažka. Chtěli ho údajně donutit, aby jim otevřel domácí trezor, kde podle nich mělo být minimálně osm miliónů eur (asi 220 miliónů korun).

Vaňkát měl mít na starosti policejní vysílačky a zametení stop. Před soudem ale policista něco takového odmítl. „Moje problematika je majetková trestná činnost. Mě by tam nikdy nikdo nevolal,“ prohlásil Vaňkát. „Přijde mi to jako hodně velké sci-fi, že bych nakráčel na místo, kde došlo k loupežnému přepadení, a zakrýval stopy,“ dodal.

Ze spoluobžalovaných zná prý pouze Bekima Thaqiho, se kterým tu a tam řešil různé policejní záležitosti. „Měli jsme dohodu, že kdybych já potřeboval něco, co se týká policejní práce, on by zvážil, zda mi pomůže,“ vysvětlil policista.

Tip od „tety”

Vaňkátova výpověď je ale v rozporu s výpovědí Floria Selmanaje, podle obžaloby hlavního organizátora přepadení, podle kterého jim Vaňkát pomáhal. „Spustí se alarm, budete mít pět sedm minut na to, utéct. Já budu mít vysílačku,“ řekl podle Selmanaje Vaňkát před plánovaným přepadením.

Podle jednoho ze svědků dostali muži tip na loupež od jedné ženy, která bydlela poblíž Blažkovy vily. Selmanaj v pátek uvedl, že ona žena opravdu měla známosti. „Řekla prostě úplně všechno, kolik dětí má, co v domě je. Tvrdila, že tam chodí každý týden a děti jí říkají teto,“ vypověděl během tříhodinové řeči Selmanaj. „Má ho ráda, jen mu chce nějakým způsobem finančně uškodit,“ dodal.

Selmanajovi se zpočátku nápad na loupežné přepadení líbil. „Začalo se mi to líbit, že je to tak jednoduchý, v životě jsem nic takovýho neudělal, ale jestli se nic nestane, zkusím,“ řekl. A začali plánovat, Blažka prý sledovali dva až tři měsíce, sledovali každý jeho pohyb. Věděli, v kolik přijíždí domů, že nechává nejprve auto stát před garáží a až večer ho chodí zaparkovat a podobně.

Pochybnosti o úspěchu

Časem ale začal Selmanaj o úspěchu akce pochybovat, stejně jako o tom, že by měl Blažek doma tolik peněz. „Nebyl by blbý, aby dával třeba 300 miliónů doma do trezoru? To by musel být nějaký blázen, co neví, co je život,“ myslí si Selmanaj. „Začal jsem si říkat, jestli to není nějaká past,“ dodal.

Akce se prý rozjela jen díky naléhání dvou mužů, které obžalovaní přibrali do party. Ve skutečnosti to ale byli nasazení policejní agenti. Podle výpovědi jednoho z nich bylo v plánu bývalého radního zabít i s manželkou, pokud by nespolupracoval. To ale Selmanaj odmítl. „Neřekl jsem nikomu, že pokud přijdeme k tomu domu a pan Blažek nebude spolupracovat – střílím na něho, nedokážu si to představit, nikdy by mě to nenapadlo,“ uvedl Selmanaj, připustil ale, že padla zmínka o případném fyzickém násilí.

K samotné loupeži ale nedošlo, policisté skupinu zadrželi cestou k Blažkově vile. Policistům měl údajně dát echo utajený svědek, díky kterému se do skupiny podařilo dvěma policejním agentům infiltrovat.

Soud bude pokračovat v pondělí, kdy by měl vypovídat i bývalý radní Blažek. Obžalovaným hrozí až patnáctileté vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám