Hlavní obsah

Starostovi Horního Benešova hrozí až pět let vězení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Starosta Horního Benešova Michal Blažek, který je trestně stíhán ve dvou kauzách souvisejících s výkonem jeho funkce, stanul ve středu před trestním senátem ostravského krajského soudu. Spolu s dalším nezávislým radním Jaroslavem Strmiskou je obžalován z toho, že zadali rekonstrukci místní sportovní haly bez vypsání výběrového řízení a bez uzavřené smlouvy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zleva starosta Horního Benešova Michal Blažek a radní Jaroslav Strmiska

Článek

Státní zástupce v tom vidí hned dva trestné činy, obžalovaní komunální politici ale odmítají, že by se měli dopustit něčeho nekalého.

Jak tvrdí obžaloba, oba muži zadali stavební firmě celkovou rekonstrukci interiérů sportovní haly v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. „Oba obžalovaní měli objednat stavební práce, hrazené z rozpočtu z města, aniž by bylo na ty práce vydáno stavební povolení, aniž by byla sjednána jakákoliv písemná smlouva, aniž by byla předem sjednána cena a podobně,“ řekl státní zástupce.

Na problém kriminálku upozornila v roce 2013 opozice. Zastupitelstvo totiž schválilo původně jen zakázku na zateplení sportovní haly a opravu střechy v hodnotě osm miliónů korun. Jenomže hala zůstala zavřena mnohem déle, než se předpokládalo, oprava se bez vědomí zastupitelstva rozšířila na celkovou rekonstrukci budovy, začaly se bourat příčky, vyměňovat výtah a rekonstruovat sociální zázemí či podlahy.

Práce zarazila policie 

„Stavební práce zarazila až policie, která do objektu vstoupila a zadokumentovala jeho aktuální stav. Až poté se zástupci města chytili za nos, pokusili se to dát nějak do pořádku a vyhlásili klasickou veřejnou soutěž,“ uvedl státní zástupce s tím, že rekonstrukci dokončila již jiná firma.

„Tímto jednáním měli obžalovaní znemožnit řádný výběr nejvýhodnější nabídky a poškodit ostatní stavební společnosti, kterým byla znemožněna účast na výběrovém řízení,“ dodal státní zástupce.

Obvinění politici tvrdí, že byla celá řada důvodů, proč firma, která měla původně jen zateplovat budovu, nakonec rekonstruovala i interiéry. Prý šlo o práce, které na zateplení budovy navazovaly.

Na otázky neodpověděl

Starosta ovšem při výslechu nebyl opakovaně schopen odpovědět na dotazy státního zástupce, proč firma tyto práce prováděla bez jakékoli písemné smlouvy, bez stavebního povolení a bez příslušného schválení příslušnými orgány obce.

Také druhý obžalovaný, který měl na starost městské investice, nevidí na postupu nic špatného. „Jsem překvapen, že média zajímá takováto malá kauzička,“ řekl novinářům Strmiska. Hlavní líčení pokračuje v dalších dnech výslechy svědků a soudních znalců. Zatím není jasné, kdy bude vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám