Hlavní obsah

Za vraždu matky dostal senior 15 let vězení

Právo, Pavel Orhoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Na 15 let do vězení poslal ve středu Krajský soud v Českých Budějovicích 64letého Jana Boora z Písku. V červenci loňského roku umlátil svoji o devatenáct let starší matku v píseckém bytě. Muž podle znalců trpí demencí a k soudu ho kvůli operovanému srdci přivezla vězeňská stráž na kolečkovém křesle.

Foto: Pavel Orhoz, Právo

Jan Boor před senátem Krajského soudu v Českých Budějovicích

Článek

Trest na spodní hranici sazby za vraždu navrhoval kvůli zdravotnímu stavu obžalovaného státní zástupce Petr Dušek. „S rozsudkem jsem v tomto smyslu spokojený,“ konstatoval Dušek, který se vzdal odvolání. Stejně učinil i obžalovaný a rozsudek je tak pravomocný.

„Obžalovaný opakovaně napadal svou matku v úmyslu ji usmrtit a to opakovanými údery do hlavy a do těla, silným škrcením či úderem do krku, kopáním, dupáním silou značné intenzity na její hrudník. Čímž jí způsobil mnohočetná poranění,“ konstatovala v rozsudku předsedkyně soudního senátu Olga Smrčková.

Stařenka po útocích svého syna utrpěla například zlomeninu všech žeber, klíční kosti, otok mozku, dvojitou zlomeninu hrudní kosti. „Nejméně v pěti případech by sama zranění vedla ke smrti poškozené,“ upozornila Smrčková. Dále poznamenala, že součástí trestu je také psychiatrické léčení. „U obžalovaného byla zjištěná demence v počátečním stádiu. K té přispěl jeho věk, ale také užívání alkoholu,“ doplnila Smrčková.

Nepřiznal se

Boor se v úvodní řeči před soudem nepřiznal, ačkoli předtím v přípravném řízení připustil, že matku napadl i pěstmi. „Pěstmi jsem ji napadl až teď, naposledy. To ale bylo poprvé. Facky taky možná někdy dostala, kopanci jsem ji nikdy nenapadl,“ přečetla z výpovědi Boora na policii soudkyně Olga Smrčková.

Podezření na týrání ženy hlásila před tragickou událostí i sousedka v domě, která to také nahlásila na sociálním odboru. Kurátorka ale při šetření nic divného neobjevila, ale požadovala, aby ženu prohlédl praktický lékař. Boor měl prý také problémy s alkoholem a o smrti matky mluvil v bistru, kam chodil na pivo a vodku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám