Hlavní obsah

Vzešlo moc kytek, omlouval u soudu učitel domácí velkopěstírnu marihuany

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Loni v červenci odhalili policisté v domě středoškolského učitele Jaroslava Pence v Hůrkách na Plzeňsku profesionálně zařízenou velkopěstírnu marihuany. Sklidili mu v ní sto padesát vzrostlých rostlin indického konopí s vysokým obsahem psychotropní látky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jaroslav Penc (vpravo) před soudem

Článek

Sedmapadesátiletý pedagog se v úterý u Okresního soudu Plzeň-sever hájil tím, že takové množství vypěstovat nechtěl. „Myslel jsem si, že vzejde tak polovina z toho, co jsem zasadil. Bohužel se stalo, že se chytly všechny rostliny,“ tvrdil zaměstnanec Středního odborného učiliště stavebního v Plzni. Za nedovolenou výrobu a nakládání s omamnými látkami mu hrozí až 10 let vězení.

Penc dále uvedl, že konopí pěstoval jen proto, že z něj chtěl vyrobit léčivou mast.

„Vůbec jsem neměl v úmyslu ho sušit. Byl to prostě momentální nápad, protože mám zdravotní problémy a v minulosti mi konopná mast od mého léčitele pomohla. Sbíral jsem odvahu, jestli to mám vůbec realizovat,“ pokračoval Penc, který z učitelského platu okolo 24 tisíc korun splácel mimo jiného i synovi úvěr na bydlení a koupil si nový automobil za více než půl miliónu korun. Tvrdil, že rostliny vypěstoval pouze jednou.

Velká spotřeba energie

Předseda senátu Radek Vydra citoval zprávu energetické společnosti ČEZ, podle které byla v Pencově domě zaznamenaná vysoká spotřeba elektrického proudu od roku 2012. „Mám tam dílnu, hodně jsem svařoval. Dost brala pračka, sušička a taky sauna,“ snažil se obžalovaný muž vysvětlit enormní odběr elektřiny.

Razie v obci tehdy vyvolala obrovský poprask, nikdo neměl o nelegálních aktivitách učitele ani tušení. Starosta František Rýdl ho dokonce loni před komunálními volbami sám navrhl na kandidátku do zastupitelstva.

„Bylo to pro mě veliké překvapení, a hlavně zklamání. V jeho postavení učitele bych rozhodně nepředpokládal, že by byl schopen něčeho takového. Má být pro žáky vzorem. Jasně, že by takové věci neměl dělat, ale jeho to nemělo ani napadnout,“ reagoval.

Přepadovka u Pence vyděsila i jeho sousedy. „Večer sem najelo pět aut a policisté mu vlítli do baráku i se psy. Nevěděli jsme, co se děje. Vypadalo to, jako by tady někdo zavraždil deset lidí. Další policajti byli poschováváni po celé vsi, doslova ji obklíčili,“ vzpomínal muž bydlící naproti učitelova domu.

Anketa

Má být pěstování konopí kriminalizováno?
Ano
19,6 %
Ne
80,4 %
Celkem hlasovalo 823 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám