Hlavní obsah

Prarodiče ubodal, pak si užíval s prostitutkou. Odsedí si 24 let

Právo, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

Čtyřiadvacetiletý Tomáš Francl půjde za brutální vraždu své dvaasedmdesátileté babičky a o dva roky staršího dědečka definitivně za mříže na 24 let. V úterý o tom rozhodl Vrchní soud (VS) v Olomouci, když potvrdil verdikt senátu olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě z ledna, proti němuž se vrah odvolal.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Čtyřiadvacetiletý Tomáš Francl u Vrchního soudu

Článek

„Odvolání obžalovaného jsme zamítli jako nedůvodné. Počínal si jednoznačně s rozmyslem a zvláště surovým způsobem. Zavraždil osoby jemu blízké, které se o něj staraly, bezdůvodně, navíc když spaly, tedy bezmocné, bez šance se bránit. Výjimečný trest je proto zcela přiměřený, zákonný. Zohlednili jsme v něm i chování Francla po činu, tedy to, že ukradl peníze a za ty si šel užívat,“ vysvětlil mluvčí VS Vladimír Lichnovský.

Hrůzná událost se stala minulý rok 17. června v noci v bytě v Tovačově na Přerovsku. Oba seniory, s nimiž bydlel, Francl usmrtil nožem s čepelí dlouhou 20 centimetrů, jenž vzal z kuchyňské linky.

Nejprve zaútočil na babičku, která spala v ložnici. Značnou intenzitou ji rdousil několik minut, až upadla do bezvědomí. Ve chvíli, kdy se z něj začala probírat, ji razantně bodl nožem do levé strany krku. Pak ji bodl i do druhé strany krku a třikrát do hrudníku. Seniorka zemřela na vykrvácení a mnohočetná poranění orgánů.

Vzal 51 tisíc

Poté mladík odešel do obývacího pokoje, kde fyzicky napadl svého spícího dědu. Toho bodl nožem do levé strany krku. Senior následně zemřel na vykrvácení. Podle znalce byla intenzita násilí poměrně vysoká a obětem nebylo pomoci.

Bezprostředně po vraždě prarodičů vypáčil jejich vnuk kuchyňským nožem dveře šatní skříně v ložnici, odkud odcizil z obálky a pokladniček nejméně 51 000 korun, které utratil.

Nejdříve si ale otevřel láhev slivovice, několikrát se napil a pak odešel do jedné z heren ve městě. Odtud odjel do nočního klubu v Prostějově. Poté si užíval mimo jiné i v olomouckém aquaparku. Den strávil s prostitutkou, které se z toho, co udělal, vyzpovídal.

K vraždám se doznal. Trest uložený KS se mu však zdál nepřiměřeně přísný. Hájil se tím, že byl před činem rozrušený z toho, že mu expřítelkyně, s níž se rozešel dva měsíce předtím, poslala na mobil textovou zprávu, že je někde s někým jiným. Té se, když ho později telefonicky kontaktovala, také vyzpovídal a dívka vše oznámila policii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám