Hlavní obsah

Za brutální znásilnění mladé ženy v Ostravě dostal šest let vězení

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Na šest let do vězení poslal Okresní soud v Ostravě osmadvacetiletého bezdomovce Lukáše Černého, který loni na konci léta v lesíku ve Slezské Ostravě brutálně znásilnil a zmlátil dvaadvacetiletou ženu, kterou si náhodně vyhlédl. Soud mu navíc uložil ústavní ochranné sexuologické léčení. Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Lukáš Černý u ostravského soudu

Článek

Podle rozsudku se nad ženou ukájel opakovaně několik hodin, po celou dobu ji věznil v lese a kromě hlubokého traumatu jí způsobil i zranění. Muž se při výslechu hájil, že byl opilý a chtěl svou oběť původně jen okrást.

Soudce Karel Kudrna při zdůvodňování výše trestu řekl, že obžalovanému přitěžoval zejména způsob provedení činu. „Šlo o surový a trýznivý způsob znásilnění, a to zejména vzhledem k době, po které musela poškozená toto traumatizující jednání strpět,“ řekl soudce.

Státní zástupkyně v pondělí ve své závěrečné řeči navrhovala přísný trest kolem poloviny trestní sazby. „Trest by měl být odpovídající už jen proto, aby oběť měla pocit určitého zadostiučinění a pocit, že už se nemusí bát jít ven,“ řekla státní zástupkyně před vyhlášením rozsudku.

Kdybys nešla sama, tak se ti to nestane.
pachatel k oběti

Obhájce naopak požadoval jen podmíněný trest spojený s nařízením ochranného léčení, protože obžalovaný trpí „sexuální patickou agresivitou“, kterou není schopen ovládat. „Měl sníženou schopnost ovládnout své jednání v důsledku své deviace,“ řekl Černého obhájce.

Jak ale následně podotkl soudce, sexuální deviace nesnímá z obžalovaného odpovědnost za jeho jednání.

Přepadení se odehrálo v noci na 19. září. Lukáš Černý, který žil životem bezdomovce, přespával na ubytovnách a vydělával si sběrem starého papíru, chtěl noc strávit ježděním v tramvajích. Na konečné zastávce Hranečník ho ale řidič z tramvaje vykázal, Černý vystoupil a na zastávce uviděl stát mladou ženu, která se mu zalíbila.

Ženu pronásledoval

Černý ji nějakou dobu pronásledoval, na odlehlém místě na ni zaútočil. Nejdříve ji zmlátil a poté ji přes její odpor zatáhl do křoví a do přilehlého lesíku, kde jí vyhrožoval zabitím, pokud mu nebude po vůli.

Foto: Policie ČR

Místo, kde se znásilnění odehrálo

„Kdybys nešla sama, tak se ti to nestane,” řekl jí údajně. Nakonec se Černému podařilo ženu i přes její odpor svléknout a znásilnit. Oběť se již dále nezmohla na další odpor a byla tak vyděšená, že po činu zůstala ležet na místě. Černý ji pak znásilnil ještě několikrát. Z místa odešel krátce před 6:30. Ženě ještě ukradl mobilní telefon, který později prodal v zastavárně.

Policisté po muži vyhlásili celostátní pátrání a vytvořili speciální desetičlenný tým, který se věnoval pouze tomuto případu. Práci kriminalistům komplikovalo několik skutečností – pachatel nebyl dříve trestán za násilnou trestnou činnost a neměl ani žádný vztah k místu znásilnění. Kromě toho se pohyboval po různých místech Česka a vyhledával příležitostnou obživu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám