Hlavní obsah

Asi za to může alkohol, uvedl obžalovaný, který v Ostravě hodiny znásilňoval ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravský okresní soud od pátku řeší loňské brutální znásilnění mladé ženy ve Slezské Ostravě. Obžalovaný osmadvacetiletý bezdomovec Lukáš Černý se opakovaně k činu přiznal. Tvrdí, že byl opilý a původně chtěl ženě jen ukrást telefon. Oběť ale pak v lese znásilňoval pět hodin. Hrozí mu za to až desetiletý pobyt ve vězení.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Obžalovaný Lukáš Černý u soudu

Článek

„Lituji toho, co se stalo. Nevím, proč jsem to udělal. Asi za to může alkohol. S kamarádem jsem večer předtím vypil asi čtyři litry vína,” řekl obžalovaný už dříve při výslechu na policii. Před soudem odmítl vypovídat.

Událost se stala loni v noci na 19. září. Černý, který obvykle přespával v ubytovnách Armády spásy a vydělával si sběrem papíru, chtěl noc strávit ježděním v tramvajích po Ostravě. Na zastávce Hranečník ho ale řidič z tramvaje vykázal. Černý vystoupil a krátce nato spatřil svou oběť.

Foto: Policie ČR

Místo, kde se znásilnění odehrálo

Žena vystoupila z autobusu před 01.30. Černý ji nějakou dobu pronásledoval. Na odlehlém místě na ni pak zaútočil. Při prvotním útoku dívce upadla taška a mobilní telefon, který v době napadení držela v ruce. Ženu přes její aktivní odpor zatáhl do křoví a dál do lesa. Vyhrožoval jí smrtí.

O pátrání se dozvěděl od sestry

„Kdybys nešla sama, tak se ti to nestane,” řekl také. Nakonec se muži podařilo napadenou svléknout a opakovaně znásilnit. Z místa odešel krátce před 6.30 hod. Z chodníku sebral mobilní telefon, který pak prodal v zastavárně.

Policisté po muži vyhlásili celostátní pátrání. S ohledem na brutalitu pachatele sestavili desetičlenný tým Hranečník, který se věnoval pouze tomuto případu. Práci kriminalistům komplikovaly dvě skutečnosti. Útočník nebyl trestán a neměl žádný vztah k místu znásilnění. Muž bez domova se pohyboval po různých místech Česka a vyhledával příležitostnou obživu.

Policistům se ale nakonec sám přiznal. „Volala mi sestra a řekla mi, že mě hledá policie. Bylo mi hned jasné proč,” uvedl ve výpovědi. S ohledem na to, že se obžalovaný přiznal, soud nebude trvat dlouho. Po dnešním jednání předseda senátu hlavní líčení odročil na pondělí odpoledne. Pokračovat bude závěrečnými návrhy. Poté bude vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám