Hlavní obsah

Strážníci v Praze vyjeli kvůli rušení nočního klidu, v bytě měli najít kulomet a granáty

Novinky, jap, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V bytě v pražské Libuši našli v noci na pátek městští strážníci několik zbraní včetně kulometu a granátů, uvedla mluvčí Prahy 12 Ivana Hudcová. Strážníci původně přitom chtěli řešit jen rušení nočního klidu hlasitou hudbou, která z tohoto bytu vycházela. Zatím není jasné, zda jsou zbraně funkční.

Foto: Novinky

Strážníci našli v bytě v pražské Libuši zbraně

Článek

Vše začalo oznámením od sousedů, kteří si v ulici U Kurtů v Praze - Libuši stěžovali před 2. hodinou ráno na hlasitou hudbu vycházející z jednoho z bytů v panelovém domě.

Strážníkům otevřel dveře muž. Při hledání občanského průkazu si hlídka městské policie všimla, že se v bytě nachází několik zbraní, včetně kulometu.

Nález zbraní potvrdila Novinkám mluvčí Městské části Prahy 12 Ivana Hudcová. „V předsíni na zemi leží kulomet UK 59 včetně nábojové schránky s ostrými náboji. Strážníci proto po muži požadovali předložení dokladů, potřebných k držení takové zbraně. Protože muž tyto doklady nevlastnil, strážníci jej omezili na osobní svobodě a na místo přivolali Policii ČR,” konstatovala Hudcová.

Podle ní se v bytě nacházely i další nelegálně držené střelné zbraně, ruční granáty a velké množství munice. Zda jsou všechny zbraně funkční, zatím není jasné.

"Celou situaci řešíme, prioritně musíme zjistit, zda se skutečně nachází v bytě zbraně, v jakém stavu ty zbraně jsou nebo zda se nejedná například o repliky," řekl ČTK mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Experti nebezpečný materiál nenašli

"Muž byl v danou chvíli notně pod vlivem alkoholu, a tedy nebyl v souladu se zákonem schopen úkonů případného trestního řízení," poznamenal Hulan.

Podle něj policie tedy učinila pouze nezbytný krok v prohlídce, zda se tam nenachází jakýkoli materiál, který by mohl ohrožovat široké okolí. Pyrotechnik a balistik nic takového nenašli, dodal.

"Nyní čekáme na povolení soudu k domovní prohlídce, abychom zjistili, co se skutečně v bytě nachází. Zatím nevím o tom, že by ten souhlas byl vydán," řekl v pátek vpodvečer mluvčí. Soud má na vydání povolení 48 hodin. Podle Hulana muž není držitelem žádného zbrojního průkazu a nyní je v cele předběžného zadržení.

Reklama

Výběr článků

Načítám