Hlavní obsah

Kniha, kvůli které je žalovaný muslim Sáňka, vyzývá podle islamologa k nenávisti

– Praha
Novinky, bad

Podle soudního znalce a islamologa Pavla Ťupka vychází Islámský stát ze stejných zdrojů jako kniha, kvůli jejímuž vydání je souzen arabista a bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka. Kniha podle Ťupka vyzývá k nenávisti, kterou šíří radikální islám.

Foto: Novinky/Právo

Článek

Sáňka u Obvodního soudu pro Prahu 1 čelí obžalobě z šíření náboženské nenávisti kvůli vydání překladu knihy muslimského kazatele Bilala Philipse nazvaného Základy tauhídu - Islámský koncept boha. „Ta kniha vyzývá k nenávisti vůči neislámským vládám, což je doktrína, kterou šíří radikální islám,“ prohlásil před soudem Ťupek. „Islámský stát vychází ze stejných zdrojů, jako tato kniha,“ pokračoval.

Podle Ťupka je kniha škodlivá pro společnost uznávající demokratické principy, na druhou stranu připustil, že není rasistická ani antisemitská. Pozastavuje se ale například nad tím, že jsou v překladu vynechány určité pasáže, například o trestání magie smrtí v arabských zemích. „Je evidentní, že tam jsou určité právní důsledky, které byly vynechány,“ řekl znalec.

Hatem Berrezouga, který byl předvolán jako svědek a který se Sáňkou spolupracoval na vydání některých dalších knih, ale uvedl, že pasáže byly vynechány kvůli historickému kontextu. Berrezouga také vypověděl, že Sáňka neměl vliv na to, co bude kniha obsahovat. „S tím, co bude a nebude přeloženo, nemá Sáňka nic společného,“ prohlásil Berrezouga. „Udělal tu chybu, že se vydával za odpovědného redaktora,“ dodal. Sáňka sám v minulosti řekl, že byl součástí týmu, který knihu vydal, ale není autorem projektu.

Sáňka je slušný Čech

Berrezouga se také pustil do bývalého muslima Lukáše Lhoťana, který trestní oznámení na Sáňku podal. „Pan Lhoťan se vydává za experta na islám a neumí přitom ani arabsky. Podal trestní oznámení na knihu, které ani nerozumí,“ prohlásil Berrezouga, který o Sáňkovi řekl, že je slušný člověk a slušný Čech.

Podobně se o obžalovaném vyjádřil i další ze svědků Emir Omič, který knihu kontroloval. „O Vladimíru Sáňkovi nemůžu říct nic špatného,“ řekl Omič, podle kterého se kniha dá charakterizovat jako pochopení islámu v rámci sunnitského směru.

Sáňka při minulém jednání obžalobu odmítl. Podle něj kniha nešíří nenávist, je prý teologickým pojednáním, zaměřeným na různé výklady islámu.

Případ odstartovala razie kriminalistů v dubnu 2014 v muslimských centrech v Praze. Razie se odehrála při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam. Na zásah si stěžovala řada účastníků modlitby včetně zahraničních diplomatů. Nelíbilo se jim například to, že museli ležet obličejem k zemi, podle výpovědí svědků na ně také policisté mířili zbraněmi. Podle ministerstva vnitra byl zásah v pořádku.

Knihy se podle Sáňky stačilo prodat sotva sto kusů, po upozornění policie distributor knihu stáhl z nabídky. V západní Evropě je kniha přitom běžně k dostání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám