Hlavní obsah

Chaos ve zdravotnictví, hájil se lékař, který měl podvést pojišťovnu o 23 miliónů

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Až deset let za mřížemi hrozí lékaři z Plas na severním Plzeňsku, který měl obrat pojišťovnu o dvě desítky miliónů korun. Dvaapadesátiletý chirurg se ve středu před Krajským soudem v Plzni hájil i tím, že v českém zdravotnictví panuje chaos. Své jednání ale nevysvětlil.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obžalovaný lékař Zbyšek Urban před Krajským soudem v Plzni

Článek

Zdravotní pojišťovnu Ministerstva vnitra ČR měl připravit soukromý chirurg Zbyšek Urban o 23 miliónů korun. Podle státního zástupce Augustina Hrbotického podváděl tím, že ve výkazech zdravotnických výkonů uváděl nepravdivé údaje.

„Podle výkazů měla zdravotní domácí péči doporučit registrující praktická lékařka, což se však nezakládalo na pravdě,“ popsal žalobce jeden z celkem 34 případů. Uvedené výkony přitom byly fakturovány a peníze za jednoho pacienta někdy sahaly až k miliónu korun.

„Sebe úmyslně obohatil tím, že uvedl někoho v omyl,“ doplnil Hrbotický. Za zvláště závažný zločin podvodu nyní lékaři hrozí pět až deset let žaláře.

Byla to velká krize, zadlužil jsem se, byly na mě exekuce.
obžalovaný

Urban, který má ženu a dvě děti, svoji obhajobu postavil na popsání stavu českého zdravotnictví a úhrad od zdravotních pojišťoven. Zároveň před senátem odmítl, že by uvedenou škodu způsobil. „Určitě ne v plné výši,“ uvedl obžalovaný.

Lékařem se stal v roce 1989, do soukromé sféry pak přešel o čtyři roky později. Postupně začal provozovat několik ambulancí v Plzni a na Plzeňsku. Podle svých slov jen on měl 70 pacientů denně a zaměstnával až 40 lidí - hlavně lékařů a zdravotních sester.

„Ve finále jsem měl šest nebo sedm ambulancí,“ uvedl. Dodal, že v roce 2008 přišla rána. Až do té doby na provoz zařízení od pojišťovny prý inkasoval až 800 tisíc měsíčně, poté ale pojišťovna snížila počet úvazků ze sedmi na dva a zálohy osekala na 270 tisíc.

Půjčky a exekuce

„Půl roku jsem nedostal žádné peníze. Kdybych to všechno zrušil, tak bych zůstal já a jeden doktor, všechny ostatní bych musel propustit. Byla to velká krize, zadlužil jsem se, byly na mě exekuce,“ doplnil chirurg s tím, že tehdy začal jezdit za pacienty do domácího prostředí.

Proč ale vykazoval výkony domácí péče, jež měli doporučit lékaři, kteří ji ve skutečnosti nedoporučili, neobjasnil. „Nedoporučili ji. Péče ale byla poskytnuta. Nepravdivé údaje jsme brali jako formalitu,“ hájil se chirurg. „Ve zdravotnictví panuje chaos,“ pokračoval.

Podobně reagoval i na otázku soudce Martina Kantora, který upozornil, že kromě doktorů i někteří z pacientů popírají, že by jim Urban nebo jeho personál poskytoval péči. „To nedokážu vysvětlit, určitá chybovost tam samozřejmě je,“ odvětil lékař.

Reklama

Výběr článků

Načítám