Hlavní obsah

Soud nevzal do vazby opilého strojvedoucího, který smetl auto na přejezdu

– Havlíčkův Brod • Aktualizováno

Okresní soud v Havlíčkově Brodě ve středu odmítl vzít do vazby strojvůdce vlaku, který usmrtil dva lidi v osobním autě na železničním přejezdu v Golčově Jeníkově. Podle soudce Jana Doležala nebyly pro vazbu shledány dostatečné důvody. Strojvedoucí byl v době nehody opilý, je obviněn z ohrožení pod vlivem návykové látky a usmrcení z nedbalosti.

Foto: Drážní inspekce

Ze Škody Fabia nezbylo po střetu téměř nic.

Článek

V případě prokázání viny hrozí osmačtyřicetiletému muži, u něhož dechová zkouška po nehodě prokázala téměř dvě promile alkoholu, až deset let vězení.

Nehoda se stala v pondělí krátce po 7. hod. na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací a závorami. Zabezpečovací zařízení bylo pro kolej, po níž jel posun, vypnuto z provozu,a závory byly zvednuté. O vypnutém zabezpečení přejezdu byl strojvedoucí posunu podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala informován a měl tomu přizpůsobit jízdu.

Podle dosavadního vyšetřování jel posun v době nárazu rychlostí přibližně 40 kilometrů v hodině. Při srážce třicetiletý muž a šestadvacetiletá žena cestující v autě utrpěli vážná zranění, jejichž následkům na místě podlehli. Škoda způsobená nehodou byla podle Drážní inspekce předběžně vyčíslena na 150 000 korun, z toho na vlaku 50 000 korun.

Majitelem vlaku je společnost Lokotrans Servis. Vedení firmy oznámilo, že do doby, než budou známy bližší závěry z vyšetřování příčin tragédie a míry zavinění jednotlivých osob, nebude strojvůdce přidělován k práci přímo v provozu. Společnost je připravena vyvodit vůči strojvůdci příslušné pracovněprávní sankce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám