Hlavní obsah

Gang vyděračů z Vysočiny dostal dohromady 38,5 roku

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Drsný byznys s vymáháním pohledávek praktikovala v minulých letech na Vysočině skupina kolem Dumitra Carabadjace, Petra Hronka a Jana Stacha. Jejich podnikání spočívalo v tom, že drsně nastoupili na dlužníky a neštítili se ani psychického a fyzického nátlaku, aby dostali peníze.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Majitel vymahačské firmy Dumitru Carabadjac dostal 3,5 roku.

Článek

Jenže ve více než desítce případů byl jejich styl práce už hodně za hranou zákona. Jejich počínání v úterý ocenil senát brněnského Krajského soudu v čele s Tomášem Kurfiřtem celkem 38,5 roku vězení.

Podle verdiktu by měl jít Carabadjac na 3,5 roku za mříže, o rok více dostal Hronek, 2,5 roku vězení vyfasoval Stach. Nejvyšší tresty si ale vyslechla trojice mužů, která při vydírání neváhala zapálit auto jednoho z údajných dlužníků.

Luxusní vůz vzplál v přístřešku u domu, a nebýt rychlého zásahu hasičů, lehlo by popelem nejen auto, ale i dům, což soud kvalifikoval jako obecné ohrožení.

Dá se rychle změnit, že máš zdravou ženu a dítě
jedna z výhrůžek

Ivan Suchý si tak vyslechl trest 10 let vězení, Milan Sivák a Ladislav Norek po osmi letech žaláře. Do jejich trestů soud ale započítal i jejich další hříchy, z kterých se zpovídali v jiných případech.

Nebyli to prý žádní beránci

„Pokud nebudeš platit, zlámu ti nohy, pak vykopeme v lese díru a tam tě zakopáme. Začni platit, nebo tě zmrzačíme. Hodně lidí by tě vidělo rádo v nemocnici, něco by taky mohlo začít hořet. Dá se rychle změnit, že máš zdravou ženu a dítě.“ To byla jen malá ukázka z repertoáru výhrůžek, kterými se skupina snažila přesvědčit své oběti k rychlému zaplacení.

Obžalovaní se bránili tím, že lidé, z nichž dostávali peníze, sami nebyli žádní beránci. „Možná to sami byli lháři a podvodníci, kteří jsou sami stíháni. A u většiny dlužníků byly jejich závazky reálné. Ale i podvodník se může stát obětí vydírání,“ konstatoval soudce Kurfiřt. Případ ale ještě není u konce, státní zástupkyně i někteří odsouzení se na místě odvolali.

Výběr článků

Načítám