Hlavní obsah

V kauze korupce soudce a advokáta jde o propuštění miliardáře Maliny

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

V kauze možné korupce chomutovského soudce Ivana Nováka a známého advokáta Josefa Douchy jde podle zjištění Práva o případ předčasného propuštění podnikatele Tomáše Maliny a údajný úplatek ve výši 80 tisíc korun. Informace redakce v pátek potvrdil sám Doucha i jeho obhájce Jiří Teryngel.

Foto: Petr Horník, Právo

Podnikatel Tomáš Malina u vrchního soudu. Archivní snímek

Článek

Miliardář Malina býval blízkým spolupracovníkem kontroverzních podnikatelů Františka Mrázka či Tomáše Pitra. Ve vězení skončil kvůli údajné zpronevěře pohonných hmot za zhruba stovku miliónů korun, které odebral od státní společnosti Unipetrol, ale už za ně prý nezaplatil. Dostal za to pravomocně pětiletý trest a povinnost zaplatit škodu téměř sedmdesát miliónů korun. [celá zpráva]

Do vězení ale nakonec nastoupil později, než měl, protože do případu zasáhl odložením výkonu jeho trestu tehdejší prezident Václav Klaus.

Podnikatel se nakonec vězení nevyhnul, ale na svobodu se dostal přesně v polovině svého pětiletého trestu letos počátkem ledna. O jeho propuštění rozhodl právě soudce Novák.

Teryngel doplnil, že jeho klient i soudce Novák však shodně jakékoli předání úplatku popírají. „Není tam žádný přímý důkaz o předání úplatku. Z hlediska věcné správnosti jsou oba, tedy soudce i můj klient, přesvědčeni o tom, že to podmínečné propuštění pana Maliny bylo správné,“ řekl Právu Teryngel.

Prý vracel peníze

Detektivové vycházejí z toho, že si Doucha s Novákem peníze předali v obci nedaleko Prahy. Schůzka se uskutečnila dva dny poté, co byl podnikatel propuštěn na svobodu, a detailně ji monitorovala policie. Oba obvinění předání úplatku popírají. [celá zpráva]

Novák prý policii řekl, že to byly jeho vlastní peníze. Vracel totiž dohromady asi 300 tisíc korun ženě, která si od něj chtěla koupit byt ve Vejprtech, ale nakonec z koupě sešlo. Posledních 80 tisíc jí prý dal ve stejný den, kdy se u Prahy sešel s Douchou.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) rozhodne v nejbližších dnech o případném dočasném zbavení funkce soudce Nováka. Ministr podle mluvčí ministerstva nyní studuje spis.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám