Hlavní obsah

Obviněný soudce Novák měl vzít úplatek 80 tisíc za propuštění podnikatele

Chomutov
Aktualizováno

Chomutovský soudce Ivan Novák přijal podle policie od advokáta Josefa Douchy úplatek ve výši desítek tisíc korun. Serveru Lidovky.cz to řekl lounský státní zástupce Radim Dragoun, který případ dozoruje. Podle serveru Aktuálně.cz šlo o částku 80 tisíc korun. Novák pak údajně na oplátku propustil podnikatele, který si podle žalobce již několik let odpykával trest za závažnou hospodářskou kriminalitu.

Foto: repro ČT

Soudce chomutovského okresního soudu Ivan Novák

Článek

Muže podle Aktuálně.cz odsoudil Městský soud v Praze na pět let vězení. Douchův klient si odseděl polovinu trestu a na svobodu se dostal letos v lednu, uvedl server. Novák čelí obvinění ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Policie ho ve čtvrtek pozdě večer propustila z cely. Stíhán bude na svobodě stejně jako Doucha, který čelí obvinění z podplacení a zneužití pravomoci. Novákovi hrozí až deset let vězení, Douchovi šest.

Detektivové podle Aktuálně.cz vycházejí z toho, že si Doucha s Novákem peníze předali v obci nedaleko Prahy. Schůzka se uskutečnila dva dny poté, co byl podnikatel propuštěn na svobodu, a detailně ji monitorovala policie. Oba obvinění předání úplatku popírají.

Případ sice souvisí s podmínečně propouštěnými z výkonu trestu, nikoli ale s kauzou exsenátora a starosty Chomutova Alexandra Nováka odsouzeného za přijetí čtyřicetimiliónového úplatku. O podmínečném propuštění svého jmenovce rozhodl Ivan Novák loni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Advokát Josef Doucha

Prý peníze vracel ženě

Novák prý policii řekl, že to byly jeho vlastní peníze. Vracel totiž dohromady asi 300 tisíc korun ženě, která si od něj chtěla koupit byt ve Vejprtech, ale nakonec z koupě sešlo. Posledních 80 tisíc jí prý dal ve stejný den, kdy se u Prahy sešel s Douchou.

Ministr Robert Pelikán (ANO) rozhodne v nejbližších dnech o případném dočasném zbavení funkce soudce Nováka. Chod chomutovského okresního soudu to nevlivní, řekla v pátek jeho mluvčí Lenka Chalupová. Novák opustil policejní celu ve čtvrtek pozdě večer. Zda přišel dnes do práce, nebo čerpá dovolenou, nechce chomutovský soud říct.

Mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová uvedla, že Pelikán už má k dispozici usnesení o zahájení Novákova trestního stíhání. "V tuto chvíli se s ním ministr spravedlnosti seznamuje. O případném dočasném zproštění soudce Nováka z funkce rozhodne v nejbližších dnech," řekla Schejbalová s tím, že ministr může soudce zprostit funkce až do pravomocného skončení trestní věci.

"Případnou nepřítomností JUDr. Nováka nebude činnost trestního úseku zdejšího soudu, na němž aktuálně působí dalších devět soudců, nijak narušena," doplnila Chalupová. Ministerstvo podle Schejbalové nevylučuje mimořádnou prověrku podmínečných propuštění na severočeských soudech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám