Hlavní obsah

Policejní akce na železnici: Zadržení migranti i zachráněná žena, která chtěla skočit pod vlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při mimořádné čtyřiadvacetihodinové kontrolní akci, která minulý týden proběhla na železnici, se policistům podařilo odhalit 11 lidí, kteří v ČR pobývali nelegálně. Zachránili také mladou ženu, která chtěla skočit pod vlak, a odhalili několik sprejerů. O výsledcích akce probíhající od čtvrtečního do pátečního rána, v pondělí informoval šéf pořádkové policie Martin Hrinko.

Foto: Policie ČR

Ilustrační snímek

Článek

Policie narazila na migranty ve vlacích i na nádražích. Byli mezi nimi Íránci, Pákistánci a občan Maroka. Policisté je převezli do záchytných zařízení a zahájili s nimi řízení o vyhoštění. Dalším zadrženým cizincem byl například Slovák, který pobytem na území ČR spáchal trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí.

Kontrolní akce se zúčastnilo 3000 policistů a nejčastějším nešvarem, který odhalili, bylo nesprávné přecházení nebo přejíždění na přejezdech.

"Drtivá většina přestupků byla u chodců. Nevyčkali, rozhlédli se a přešli. Výjimkou ale nebyli ani řidiči motorových vozidel," popsal Hrinko, který takové počínání označil za "lidské lajdáctví".

Díky pozornému strojvedoucímu se podařilo také zachránit život čtyřiadvacetileté ženě, která chtěla spáchat sebevraždu skokem pod vlak.

V sedmi případech pak policisté odhalili sprejery, v dalších sedmi držitele drog.

Kabely se už nekradou

Hrinko poukázal i na to, že díky novele zákona o odpadech vymizel hlavní problém, který policie musela při minulých kontrolách řešit: krádeže kovů.

"Nezjistili jsme ani jednoho obyvatele, který by kradl železo. Jsme jednou z evropských zemí, která přijala zákon a důsledně zamezila zlodějům kovů, aby dále kradli, protože mají hodně ztíženo tento lup dále udat provozovatelům sběren," podotkl.

V roce 2013 přitom policie zajistila 3800 kilogramů kradeného kovu, v roce 2014 to bylo ještě o 200 kilogramů více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám