Hlavní obsah

Zvířecí ostatky z lesa pocházejí z nelegálních jatek

Právo, pab
Rokycany

Přes půl tuny krůtích a prasečích ostatků, které minulý týden nalezl v lese na Rokycansku náhodný kolemjdoucí, pocházejí zřejmě z podloudných jatek. Podle ředitele Krajské veterinární správy v Plzni Václava Poláčka by se mohlo jednat o zbytky z nelegálních porážek, které slouží k získání neevidovaného masa zejména pro asijské, ale i jiné restaurace.

Foto: KVS Plzeň

Zvířecí zbytky byly napěchovány v igelitových pytlích.

Článek

„Proto jsme zahájili mimořádné kontroly ve vytipovaných restauracích, na tržnicích včetně farmářských a jiných trhů a pojízdných prodejen,“ upřesnil Poláček. O podezření na možnou nelegální distribuci masa informovali veterináři i kolegy ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce a České obchodní inspekce.

„Kontroly v průběhu března budou cíleně zaměřeny na prokázání původu krůtího a vepřového masa,“ dodal Poláček.

Zvířecí zbytky byly napěchovány v 32 igelitových pytlích, které někdo shodil do lesní rokle poblíž Kamenného Újezdu. „Živočišný odpad vážil celkem 620 kilogramů. Obsahoval odřezané hlavy, konce křídel a končetiny z několika stovek dospělých krůt a dále prasečí hlavy a vnitřnosti. To vše bylo přibližně dva týdny staré,“ pokračoval šéf veterinární správy.

Zatím ještě není jasné, zda zvířata nebyla například nemocná. To ukážou až laboratorní testy. „Spolupracujeme s policií, která případ vyšetřuje,“ uzavřel Poláček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám