Hlavní obsah

Sisák má obhájkyni ex offo. Jeho původní advokátku chce policie vyloučit

Právo, Jakub Bartosz, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finančník Petr Sisák zažil předminulou neděli ve vazbě nečekané setkání. Navštívila ho jeho nová, soudem ustanovená advokátka, tzv. ex offo. Původní pražskou obhájkyni, expertku na obchodní a insolvenční právo Kateřinu Buďveselovou chce policie podle zjištění Práva z případu vyloučit, protože je v kauze údajných insolvenčních podvodů navrhovaná jako svědek. Křížení role obhájce a svědka trestní řízení neumožňuje.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Podnikatel Petr Sisák (uprostřed)

Článek

Právo mělo možnost seznámit se se stížností Sisákovy obhajoby proti vazbě, ze které vyplývá, že Buďveselová podle pardubického soudu zastupovala v insolvencích některé věřitele napojené na údajnou zločineckou skupinu. Sisák je podle kriminalistů mozkem organizované skupiny.

Pardubický okresní soud zatím o případném vyloučení Buďveselové nerozhodl. Teprve má na stole její vyjádření, které si vyžádal.

Podle zjištění Práva ustanovil ex offo pardubickou advokátku Michaelu Janků proto, že nechtěl o požadavku policie rozhodnout narychlo.

Advokátka dostala pokutu 5000 korun

Důvodem prý byla jistota, aby nebyly v budoucnu pochybnosti o úkonech v trestním řízení, pokud by Buďveselová musela opravdu z kola ven.

Podle informací Práva přitom advokátka jako svědkyně vypovídat odmítla a údajně za to dostala pořádkovou pokutu 5000 korun. Při výslechu minulé pondělí tak stáli podle zdroje Práva před Sisákem tři jeho obhájci – pardubická ex offo, další obhájce Petr Vališ a koncipient z kanceláře Buďveselové.

Obhájci: Nikoho by neovlivňoval

Ve vazbě je kromě Sisáka dalších pět lidí. Policie v kauze, kterou odstartovala v polovině ledna raziemi v ústecké firmě Spolchemie a na soudu v Českých Budějovicích, podezírá celkem 14 lidí kvůli údajně zmanipulovaným insolvencím firem Via Chem Group a Falkonida.

Pardubický soud uvalil vazbu na Sisáka kvůli obavě, že bude na svobodě ovlivňovat svědky, které policie ještě nevyslechla.

„Pokud by obviněný JUDr. Petr Sisák chtěl ovlivnit některého z teoreticky možných svědků, mohl tak již v minulosti nesčetněkrát učinit. Prověřování v této trestní věci probíhá již více než dva roky, kdy jsou vyžadována vysvětlení od různých osob,“ argumentují jeho obhájci ve stížnosti proti vazbě.

Kromě zmíněných advokátů se na Sisákově obhajobě podílí také někdejší elitní policista a plukovník Václav Němec, který je od roku 2014 koncipient v kanceláři Buďveselové. Coby někdejší vyšetřovatel korupce a hospodářské kriminality dobře zná útroby budovy na pražském Perštýně, kde se výslechy obviněných v kauze odehrávají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám