Hlavní obsah

Muž dostal podmínku za týrání zmizelé manželky

Právo, Aleš Pelikán
Louny

Podmíněný trest v délce dvou let s odkladem na tři roky uložil v pondělí Okresní soud v Lounech Pavlu Paurovi ze Slavětína na Lounsku za týrání manželky Jany Paurové. Ta před začátkem vyšetřování případu před třemi lety beze stopy zmizela. Jde již o druhý výrok soudu v tomto případu. Loni Paura osvobodil, ale odvolací krajský soud vrátil případ k novému projednání. Rozsudek není pravomocný, Paur si chce podat odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Pavel Paur před senátem Okresního soudu v Lounech

Článek

Týrání ženy se mělo uskutečňovat v letech 2012 až 2013 do doby, než Paurová 3. února 2013 zmizela. Podle soudu Paur opakovaně ženu slovně urážel a brutálně fyzicky napadal i v přítomnosti dětí. Jednou ji měl udeřit rukou tak silně, že upadla a rozbila si hlavu o topení.

U soudu vystupovala řada svědků, kteří potvrdili, že žena měla po těle často modřiny. Na druhou stranu ale hodně jiných svědků uvádělo, že si je mohla způsobit sama, protože často a nadměrně pila alkohol.

Měla projevy ženy trpící domácím násilím, proto to naše oznámení.
vedoucí sociálního odboru

Loni v lednu soud Paura osvobodil, podle odvolacího soudu měl ale vyslechnout ještě další svědky. Zástupkyně intervenčního centra pro týrané osoby i vedoucí sociálního odboru Městského úřadu Louny u soudu řekly, že Paurová působila jako týraná žena. Dokonce se řešilo i její náhradní bydlení, bylo nabízeno místo v azylovém domě. Paurová ale prý bez všech čtyř svých dětí nechtěla z domu odejít.

Kde je týraná manželka?

Předseda senátu Petr Šilhan v odůvodnění řekl, že sice neexistuje přímý důkaz, který by potvrzoval týrání Paurové, ale je celý řetězec nepřímých důkazů. Za klíčové označil soud nová svědectví, zejména výpovědi sociálních pracovnic, které s rodinou pracovaly již od roku 2008. „Soud dospěl k názoru, že má ucelený řetěz nepřímých důkazů, proto uznal obžalovaného vinným,“ řekl soudce Šilhan.

Podezření na týrání Paurové oznámil policii právě sociální odbor radnice. „Měla projevy ženy trpící domácím násilím, proto to naše oznámení,“ řekla v pondělí u soudu vedoucí sociálního odboru lounské radnice Iva Vildová. Podle ní ji také viděla, když měla šrám na čele a říkala, jak ji manžel hodil na zeď. Paurová prý nezapírala, že alkohol pila.

Paur týrání ženy u soudu po celou dobu odmítal. „To, že jsem jí ubližoval, to není pravda,“ uvedl. Jinak se ale u soudu choval velmi tiše a výpovědi svědků nijak nekomentoval.

Policie po Paurové, zmizelé před třemi lety, stále pátrá. Kriminalisté pracují se čtyřmi verzemi, co se s Paurovou mohlo stát. Jednou z verzí je nešťastná náhoda, další možností je sebevražda. Nemohou vyloučit, že se stala obětí nějakého trestného činu a poslední verzí je, že stále někde žije.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám