Hlavní obsah

Uškrtil prostitutku vodítkem na psa, dostal 13 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Krajský soud v Brně poslal v pátek na 13 let do vězení Jana Eliáše, který podle obžaloby uškrtil prostitutku vodítkem na psa. Soud už řešil případ podruhé poté, co mu Nejvyšší soud přikázal odtajnit svědka. Tím byl spoluvězeň z vazby. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jan Eliáš u soudu. Archivní snímek

Článek

Vražda se stala už v roce 2009 a případ pak ležel v šuplíku brněnských vyšetřovatelů dlouhých pět let. Nakonec se ale do hledáčku místní mordparty dostal tehdy dvacetiletý Eliáš, který měl za sebou už sedm útoků na ženy, jichž se dopouštěl už v necelých patnácti letech. Detektivové zjistili, že Eliášovy pachové stopy jsou na klice od dveří do bytu zavražděné ženy, stejně jako na vodítku utaženém kolem krku nešťastnice.

Ničeho jsem se nedopustil. Není tu žádný jednoznačný důkaz.
odsouzený

Přestože proti Eliášovi nenašli vyšetřovatelé žádné přímé důkazy, podle názoru soudu nepřímé důkazy utvořily ucelený řetězec, na základě jehož dostal Eliáš už loni 13 let vězení. Nejvyšší soud ale verdikt zrušil a nařídil, aby se soud případem znovu zabýval, a hlavně aby odtajnil utajeného svědka, který v původním procesu vypovídal proti obžalovanému.

„Eliáš mi řekl, že on uškrtil prostitutku, že on to má dobré, protože na něj nic nemají a ona už nepromluví. Bylo to prý super, když ji škrtil,“ vypověděl utajený svědek, z kterého se po odtajnění vyklubal mladý muž, který seděl s Eliášem ve vazbě.

Po ženě chtěl slevu

„Copak stačí k odsouzení člověka za vraždu to, že někde v kriminále řekl, že to udělal? Kromě pachových stop nic k tíži mého klienta není,“ rozčiloval se Eliášův advokát.

„Ničeho jsem se nedopustil. Není tu žádný jednoznačný důkaz, který by mě usvědčoval. Výpověď mého spoluvězně je smyšlená. Možná mu někdo nabídl, aby takto vypovídal, že pak sleví z jeho trestu,“ tvrdil Eliáš.

Ten před soudem připustil, že se s prostitutkou sešel, dokonce po ní chtěl i studentskou slevu, protože neměl dost peněz, celou dobu procesu ale kategoricky odmítal, že by vraždil.

Eliášovi nepřidaly ani znalecké posudky. Například při sexuologickém vyšetření se nejvíc vzrušil při pohledu na torzo ženy se zaseknutou sekerou v rozkroku.

„Svoji sexuální problematiku, se kterou se léčil, vytěsňuje. Sama o sobě jeho deviace neznamená, že tento čin spáchal, ale pokud se ho dopustil, věděl, co dělá,“ upozornili znalci s tím, že sadističtí vrazi podle nich dokážou i dlouhé roky trpělivě čekat, aniž by na někoho zaútočili, a jejich okolí nemá velkou šanci jejich deviaci rozpoznat.

Komplikovaný případ stále ještě není u konce, po Eliášově odvolání se jím bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám