Hlavní obsah

Žádný pokus o vraždu. Soud radikálně snížil trest řidiči, který vytlačil dodávku na svodidla

– Olomouc • Aktualizováno

Vrchní soud v Olomouci ve čtvrtek snížil o devět let trest Martinu Novákovi za to, že v srpnu 2013 v Brně vytlačil svým jaguarem dodávku na svodidla. Loni ho brněnský krajský soud poslal na 15,5 roku do vězení za pokus o vraždu. Odvolací soud však čin kvalifikoval jako pokus o těžké ublížení na zdraví, neposkytnutí pomoci a poškození cizí věci. Za to mu vyměřil 6,5 roku za mřížemi. Deset let nesmí řídit.

Vytlačení dodávky jaguárem zachytila kameraVideo: Policie ČR

 
Článek

„Nikoho jsem nechtěl usmrtit, ani jsem nikomu nechtěl ublížit. Ty lidi jsem vůbec neznal. Nikdy předtím jsem je neviděl. Byla to normální potyčka. Oba jsme vjeli do jednoho pruhu. Já chtěl dodávku předjet, nestihl jsem to však a drcli jsme do sebe. A snížení trestu? Super. Půjdu hned slavit,“ řekl ironicky novinářům po vynesení verdiktu Novák.

„Těch šest a půl roku je lepší než patnáct a půl. Doporučím však svému klientovi, aby podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Jsem přesvědčen, že se jedná jen o přestupkové jednání, které mělo být řešeno příslušným správním orgánem. Záležet však samozřejmě bude na rozhodnutí pana Nováka,“ řekl Právu obhájce obžalovaného Oldřich Ševčík.

„Úmysl někoho usmrtit nebyl obžalovanému prokázán. Z důkazů však jednoznačně vyplývá, že dopravní nehodu chtěl způsobit, přičemž si musel být vědom, že při ni může dojít k těžké újmě na zdraví. Navíc věděl, že v dodávce sedí větší množství lidí. Rozhodně nešlo o přestupek,“ vysvětlil předseda senátu VS Štefan Škadra.

Trest při spodní hranici zákonné sazby, která činí pět až 12 roků, pak označil za přiměřený. „Zohlednili jsme v něm všechny okolnosti případu, mj. i to, že pan Novák byl dosud bezúhonný,“ dodal soudce.

Řidičský průkaz má 20 let

U prvoinstančního soudu hrozilo osmatřicetiletému Novákovi původně 12 let vězení za ublížení na zdraví, soud ale na začátku listopadu čin překvalifikoval na pokus o vraždu. [celá zpráva]

Z výsledků vyšetřování vyplynulo, že se Novák v srpnu 2013 pohádal s přítelkyní a jel za ní svým jaguarem urovnat spor. Při jízdě v koloně aut se ale údajně choval agresivně. Sám krajskému soudu popsal, že nedával příliš pozor na řízení, kvůli čemuž na něj začala dělat posádka sousední dodávky údajně posunky.

Foto: Petr Marek, Právo

Martin Novák u Vrchního soudu v Olomouci

Novák soudu řekl, že si skutečnost, že se mohla stát nehoda, uvědomil až u přítelkyně. Policie ho vypátrala poměrně snadno díky jeho drahému autu. Sám Novák trest na 15 a půl roku, který mu uložil KS, označil jako exemplární.

„Dvacet let mám řidičák. Nikdy jsem neměl žádnou vážnou nehodu, nikdy jsem nikoho na silnici nezranil, nebyl jsem ve vězení. A přesto dostanu takový trest? Udělal jsem to nechtěně, neměl jsem v úmyslu nikoho zranit, natož zabít. Tohle se přece může stát každému. Hned se vyrojily řeči, že jsem jel v jaguáru a že jsem nějaký namyšlený zbohatlík. Já jsem ale obyčejný automechanik, žiju u rodičů. To auto jsem koupil nabourané za cenu ojeté fabie a sám jsem si ho opravil. I podle psychologických posudků jsem normální člověk, ale soudce byl zaměřený jen na jednu věc, aby mě dostal a ukázal se,“ řekl několik dnů po rozsudku KS Právu Novák.

Incident se odehrál v srpnu 2013 v Žabovřeské ulici. Obě auta podle svědků stála v koloně, ovšem řidič jaguaru telefonoval a nereagoval na pohyb kolony ani poté, co byl na tuto skutečnost upozorněn. [celá zpráva]

Foto: Policie ČR

Po útoku limuzíny skončila dodávka s několika lidmi s ulomeným kolem na betonových svodidlech

Dodávka se šesti lidmi stále stojící jaguar objela a mířila směrem do centra. V místě, kde se silnice rozšiřuje na dva pruhy, ji řidič jaguaru dojel a nevybíravým manévrem vytlačil na betonová svodidla. Řidič dodávky už nestačil zabránit střetu jak s vozidlem, tak se svodidly. Viník dopravní nehody z místa ujel, ale za pár dní ho policisté dopadli. Dva lidé z dodávky byli zraněni.

Anketa

Považujete snížení trestu pro řidiče za vytlačení auta do svodidel z 15,5 roku na 6,5 roku za správné?
Ano
21,2 %
Ne
78,8 %
Celkem hlasovalo 5423 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám