Hlavní obsah

Dvojice ubila tyčí od slunečníku kamaráda. Žena si odsedí 11 let, muž čtyři roky

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Opileckou hádku, která loni v létě v Opavě skončila smrtí, uzavřel ve středu Krajský soud v Ostravě. Čtyřicetiletou Veroniku Liškovou odsoudil za těžké ublížení na zdraví k 11 letům ve věznici se zvýšenou ostrahou, její komplic, osmapadesátiletý Jan Kubánek, si za pokus o těžké ublížení na zdraví pobude ve věznici s ostrahou čtyři roky.

Foto: Pavel Karban, Právo

Čtyři a jedenáct let ve vězení za zbití kamaráda, který na následky zranění později zemřel, stráví Jan Kubánek a Veronika Lišková

Článek

Případ se stal vloni 2. července v opavské zahrádkářské osadě Zátiší, kde Lišková s Kubánkem popíjeli se svým známým a jeho družkou. Právě mezi ní a obžalovanou vznikl první konflikt. Lišková ženu v hádce napadla, udeřila několikrát do obličeje, a když napadená upadla na zem, kopala do ní tak silně, že jí zlomila jedno žebro. Když se situace uklidnila, pila čtveřice dál.

O pár hodin později došlo k dalšímu konfliktu, tentokrát Lišková s Kubánkem napadli šedesátiletého kamaráda. Záminkou měla být schovaná mikina. Na muže nejprve zaútočil Kubánek, bil ho a kopal do břicha. Pak se chopila iniciativy Lišková. Nejprve oběť tloukla rukama, potom i tyčí od slunečníku.

Přitěžující pro obžalovanou bylo, že čin spáchala zvlášť surovým způsobem.
soudkyně

„Poškozený utrpěl kromě řady odřenin, krevních podlitin, zhmožděnin a ran také zlomeniny žeber, nosních kůstek, obou horních čelistí, pravostranného velkého rohu jazylky, klenby a spodiny lební,“ popsala soudkyně Lenka Čechová. Zranění vedla k otoku mozku a smrti. „Poškozený byl v podstatě ubit,“ doplnila.

Obžalovaná se léčila

Protože oběť nezemřela hned po útoku, ale až po několika hodinách, byla dvojice obžalována pouze z těžkého ublížení na zdraví, nikoliv vraždy. Zatímco Kubánek u soudu odmítl vypovídat, Lišková si na události moc nepamatovala. Její obhájce Jaroslav Majovský při zahájení hlavního líčení uvedl, že všeho lituje.

„Celá čtveřice byla v silné až těžké opilosti,“ řekla na adresu obžalovaných i jejich přátel Čechová. Dodala, že obžalovaná požívá alkohol dlouhodobě a ví, jaký na ni má účinky.

Lišková, která byla v minulosti hospitalizována v psychiatrické léčebně, byla měsíc před tragédií odsouzena za jiné těžké ublížení na zdraví. V opilosti napadla jiného muže a zlomila mu jazylku. Soud jí tehdy vyměřil tříletý pobyt ve vězení.

„Přitěžující pro obžalovanou bylo, že čin spáchala zvlášť surovým způsobem, dopustila se více trestných činů a byla v minulosti odsouzena,“ objasnila soudkyně, proč nyní Lišková dostala vyšší trest než Kubánek.

„Zabít někoho údajně jen proto, že mu schoval mikinu, je absurdní. Tohle si nezasloužil,“ poznamenala u soudu dcera ubitého muže. Rozsudek je pravomocný, oba obžalovaní i státní zástupce se vzdali práva na odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám