Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu exposlance Ratha na soudce Pacovského

Právo, ČTK, rav
Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud ve středu zamítl žalobu Davida Ratha na soudce Roberta Pacovského, který řešil korupční kauzu bývalého poslance a někdejšího hejtmana. Rath žádal omluvu a finanční odškodnění za zveřejnění svých osobních údajů a nezákonnou vazbu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath

Článek

Rathovy údaje včetně adresy či rodného čísla unikly poté, co středočeský krajský soud povolil médiím, aby si vyfotografovala místnost se 103 svazky obsáhlého trestního spisu. Snímky se objevily na zpravodajských serverech, redakce je po upozornění soudu stáhly.

Krajský soud následně dostal pokutu od Úřadu pro ochranu osobních údajů a Rathovi se omluvil. Exposlanec však požadoval písemnou omluvu přímo od Pacovského. Poukazoval na to, že soudce si počínal v rozporu se svými povinnostmi a novinářům údajně vyšel vstříc kvůli vlastnímu zviditelnění.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

U Krajského soudu v Praze pokračoval proces s exhejtmanem Davidem Rathem.

Exhejtman chtěl, aby se Pacovský napříště zdržel jakýchkoliv zásahů do Rathova práva na ochranu osobnosti. Dále žádal úhradu nákladů řízení a satisfakci ve výši, kterou má určit sám soud. Při hlavním líčení ve své korupční kauze Rath několikrát zpochybnil Pacovského nestrannost, s námitkami podjatosti ale neuspěl. Nepravomocně ho pak senát Roberta Pacovského poslal na 8,5 roku do vězení. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Rath dostal víc práv, než vyžaduje zákon

Ačkoli si bývalý středočeský hejtman a poslanec za ČSSD David Rath po celou dobu svého soudního procesu stěžoval, že se stal terčem politického pronásledování...

Výběr článků

Načítám